УРЯД ДОЗВОЛИВ КОМУНАЛЬНИКАМ ПЛАТИТИ ВЕКСЕЛЯМИ

Заборгованість з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню, яка утворилася у зв’язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії та послуг з централізованого водопостачання та водовідведення тарифам, що затверджувалися та/або погоджувалися органами державної влади чи органами місцевого самоврядування, дозволили погашати фінансовими казначейськими векселями. Відповідну норму прописали в Законі України «Про внесення змін до статті 22 Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» від 24.10.2013 р. № 658-VІІ.

Окрім того, указаний Закон передбачає, що підприємства, які надають послуги з виробництва, транспортування, постачання теплової енергії, і підприємства, які надають послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, мають право погашати кредиторську заборгованість перед постачальниками природного газу виданими фінансовими казначейськими векселями, а постачальники природного газу зобов’язані приймати фінансові казначейські векселі для погашення заборгованості таких підприємств за використаний природний газ.

Механізм погашення заборгованості з різниці в тарифах для проведення розрахунків за спожиті енергоносії шляхом проведення розрахунків із застосуванням фінансових казначейських векселів передбачений постановою КМУ «Деякі питання випуску фінансових казначейських векселів» від 21.08.2013 р. № 683. А граничний обсяг видачі фінансових казначейських векселів установлений постановою КМУ «Про встановлення граничних обсягів видачі фінансових казначейських векселів» від 09.10.2013 р. № 766.

Таким чином, комунальні підприємства отримали законодавчі гарантії того, що НАК «Нафтогаз України» прийматиме в обов’язковому порядку такі цінні папери в рахунок спожитих комунальними підприємствами енергоносіїв.
Світлана АФОНІНА, начальник Чернівецького міського управління юстиції

peredplata