У квітні в Чернівцях розпочнуть заміну майже 6км мереж на найбільш проблемних ділянках водогону

У квітні в Чернівцях розпочнуть заміну майже шести кілометрів мереж на найбільш проблемних ділянках водогону — робитимуть це за понад 10 мільйонів євро кредиту від німецького банку, а матеріали закуплять за гроші гранту.
 
Про це розповів директор водоканалу Андрій Колесник, повідомляє “Суспільне“.
 
У квітні розпочнуть першу стадію ремонту водогону: планують замінити 5,75 кілометра аварійних мереж. Для цього вже підписали контракт з підрядником з Туреччини на 10,6 мільйона євро.
 
Водночас труби та обладнання для заміни водогону виготовляють на заводі у Туреччині за 6 мільйонів гривень. Це гроші за одним із грантів.
 
“Контракт у нас на рік. Але, можливо, роботи продовжимо на 2-4 місяці через складність робіт. Після завершення ремонту матимемо надійну лінію водогону, яка подаватиме воду з Дністра до резервуарів чистої води”, – каже Колесник.
 
Водночас у межах міжнародної співпраці водоканал має ще 16,4 мільйона євро гранту, за який планують реконструювати очисні споруди. Колесник каже, ці гроші наразі не використовують, бо ще триває розробка проєкту.
 
У Чернівцях понад третина водопровідних і каналізаційних мереж – зношені, бо їм понад 100 років.
 
“У кожному місті свої проблеми, але великі обласні центри почали модернізацію водного господарства 8-12 років тому. Ми відстаємо орієнтовно на 8 років”, – каже Колесник.

Реконструювати внутрішньоміські мережі планують з 2025 року. Зокрема, йдеться про орієнтовно 9 кілометрів на ділянці від проспекту Незалежності до вулиці Руської.

Джерело: Суспільне

peredplata