Як перевірити правильність нарахування заборгованості по аліментах

Правила нарахування заборгованості по аліментах залежать від того, який їх вид було присуджено судом.

Тут можливі два варіанти:
а) сплата аліментів у твердій грошовій сумі (ст.184 СК України);
б) сплата аліментів у частці від доходу її матері, батька (ст. 183 СК України).

Якщо аліменти присуджено у твердій грошовій сумі, то все порахувати зовсім просто.

Розмір заборгованості, незалежно від того, чи працює боржник чи ні, визначається сумою коштів, яку боржник має щомісяця сплачувати згідно з рішенням суду.

Наприклад, рішенням суду стягнуто аліменти в сумі 500 грн. щомісяця. Боржник протягом 4 місяців аліменти не сплачував. Значить заборгованість буде визначатись як добуток щомісячної суми на кількість місяців, протягом яких аліменти не сплачувались.
500 грн. х 4 місяці = 2000 грн.

Зверніть увагу! Якщо розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, менше 30 відсотків прожиткового мінімум для дитини відповідного віку, то дитині має бути призначена державна допомога в розмірі різниці між визначеним розміром аліментів і 30 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Якщо ж аліменти присуджено у частці від доходу батька (матері) дитини, то заборгованість визначається виходячи з фактичного заробітку (доходу), який платник аліментів одержував за час, протягом якого не провадилося їх стягнення.

Майте на увазі. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину в жодному разі не може бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Наприклад, рішенням суду присуджено аліменти на дитину в розмірі ¼ всіх видів доходів боржника. 6 місяців аліменти не сплачувались. Боржник працює, отримує зарплату 3000 грн., інших доходів немає.

В такому разі щомісяця він мав сплачувати ¼ від своєї заробітної плати
3000 грн. х ¼ = 750 грн.
А за 6 місяців заборгованість буде
750 грн. х 6 = 4500 грн.

Аналогічно слід визначати і заборгованість у разі, коли боржник не працював на час виникнення заборгованості, але працює на час визначення її розміру: з заробітку, який він отримує на час визначення заборгованості.

Тобто, якщо повернутися до наведеного нами прикладу, у разі, коли боржник не працював 6 місяців, але працює на час визначення заборгованості і отримує заробітну плату в розмірі 3000 грн., заборгованість по аліментах за 6 місяців, протягом яких він не працював, буде становити 4500 грн.

Якщо платник аліментів не працював на час виникнення заборгованості і не працює на час визначення її розміру, заборгованість обчислюється виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості.

Розмір середньої заробітної плати повідомляють органи статистики на запит державного виконавця.

Пам’ятайте. Якщо Ви маєте сумнів щодо обґрунтованості розміру середньої заробітної плати, який застосовує державний виконавець, Ви можете звернутися до відповідного управління чи відділу статистики за місцем виконання рішення суду та перевірити цей розмір. Їхні адреси можна знайти на сайті Державної служби статистики.

Розглянемо цю ситуацію на прикладі. Рішенням суду присуджено аліменти на дитину в розмірі ¼ всіх видів доходів боржника. Боржник проживає у м. Чернівці, не працює, аліменти не сплачував протягом жовтня, листопада та грудня 2013 року. Згідно з інформацією, що міститься на сайті Головного управління статистики у Чернівецькій області, середньомісячна заробітна плата штатного працівника протягом жовтня 2013 року складала 2441 грн.; протягом листопада 2013 року – 2451 грн.; протягом грудня 2013 року – 2484 грн.

Визначаємо платіж за жовтень 2013 року:
2441 грн. х ¼ = 610 грн. 25 коп.
Визначаємо платіж за листопад 2013 року:
2451 грн. х ¼ = 612 грн. 75 коп.
Визначаємо платіж за грудень 2013 року:
2484 грн. х ¼ = 621 грн.
Загальна заборгованість по виплаті аліментів за з місяці 2013 року становитиме:
610,25 + 612,75 + 621 = 1844 грн. 00 коп.

Якщо платник аліментів отримував декілька видів доходів (в тому числі доходи від підприємницької діяльності) розмір заборгованості по аліментах визначається із загальної суми всіх доходів боржника.

Ви можете оскаржити правильність нарахування заборгованості по аліментах, подавши відповідне клопотання до державного виконавця або звернувшись до суду.

Зауважте! Якщо місце проживання чи перебування батьків невідоме, або вони ухиляються від сплати аліментів, або не мають можливості утримувати дитину, дитині призначається тимчасова державна допомога, яка не може бути меншою ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Виплата тимчасової державної допомоги здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.
Головний спеціаліст Чернівецького міського управління юстиції
Сергій ТКАЧУК

peredplata