Чернівецькі АЗС незаконно завищують вартість пального

Чи не найбільше на Великдень заробили нафтовики. Буковинці, котрі їздили на вихідні до рідних власними автомобілями, залишили на АЗС щонайменше по сотні гривень, при цьому заливши у баки менше п’яти літрів бензину. Минулого тижня, коли зростав курс долара, працівники заправок змінювали ціни на бензин чи не щогодини.

— Я приїжджаю на заправку, а мені кажуть: зачекайте кілька хвилин, ми ціну змінюємо. Я обурений: хіба вони закуповували той бензин за такими високими цінами?! – запитує водій Олександр Кучерявий. – Чому ж вони не кинулись міняти ціну, коли долар «упав»?

Дійсно, на чернівецьких АЗС ціни досі залишаються на рівні 15,69 – 16 гривень за літр пального. Хоча вартість мали знизити ще минулої п’ятниці. Адже 7 квітня Антимонопольний комітет звинуватив низку найбільших нафтотрейдерів у змові й необ-ґрунтованому підвищенні цін на пальне, відтак змусив протягом 10 днів знизити ціну літра пального щонайменше на гривню від тієї, що була 7 квітня.

Проте нафтовики або не чують цього заклику, або ж не хочуть чути. Бо у вихідні дні вони не тільки не зменшили цін, а навпаки – на кілька гривень підняли. Така поведінка — не дивина: контролюючі органи, в тому числі й АМК, на невиконання даної вказівки не реагують.

Щоправда, у понеділок Мінагрополітики звернулось до Міністерства енергетики та ву-гільної промисловості України й Антимонопольного комітету України з листом, у якому просить перевірити обґрунтованість встановлення цін у роздрібній та гуртовій торгівлі нафтопродуктами. «Згідно з моніторингом ринку нафтопродуктів, з початку року ціни зросли на дизпаливо на 68%, на низькооктанові бензини — на 60,2%. При цьому зростання вартості пального відбувається попри те, що за останній час курс долара ста-білізувався і почав зменшуватися», — йдеться у повідомленні Міністерства.

Чи прислухаються нафтовики до закликів знизити ціни та чи буде хтось карати ласих до наживи нафтотрейдерів, покаже час.
Діонісія КЕРНИЧНА

peredplata