Як економити вдома і на роботі

Як економити вдома і на роботіЯкщо розглянути тепловий баланс нашого помешкання, то стане відомо, що більша частина теплової енергії опалювальної системи витрачається на те, щоб перекрити втрати тепла. Якщо ваш будинок з централізованим опаленням і водопостачанням, то це виглядає так:
– втрати через не утеплені вікна та двері – 40%;
– втрати через віконне скло – 15%;
– втрати через стіни – 15%;
– втрати через стелю та підлогу – 7%;
– втрати при користуванні гарячою водою – 23%.
Готуватися до зими повинні не тільки комунальні служби, а й ми самі.
Перше – це заробити щілини в віконних і дверних отворах. Ущільнив їх , ви зможете підвищити температуру в помешканні на 1-2 градуси. Дальше, утеплити зовнішні стіни. Зараз появилося багато хороших технологій утеплення стін будинків різними методами.
Слід пам’ятати, що закриття опалювальних приладів декоративними плитами, панелями і навіть шторами зменшує тепловіддачу на 10-12%. Фарбування радіаторів масляними фарбами зменшує тепловіддачу на 8-13%, а цинковими фарбами збільшує тепловіддачу на 2,5%. Корисно наклеїти позаду радіатора аркуш фольги. У такому разі тепловий потік буде спрямовано у внутрішню частину приміщення.
Оптимальною для людського організму є температура повітря у приміщенні 18-200С. Для нагрівання приміщення до 200С потрібно на 20% менше енергії, ніж для досягнення – 240С. Знижуючи температуру нагрівання лише на 10С, ми заощаджуємо 5% енергії, що йде на опалення.
Температура у приміщенні залежить від внутрішньої температури стін. Якщо ця температура становить лише 130С, то в приміщенні, нагрітому навіть до 220С , вам буде холодно. Варто утеплити стіни, вікна і двері за допомогою пінопластових плит, дерев’яних панелей, алюмінієвої фольги, гіпсокартону та ін., тому що:
– внутрішня ізоляція не піддається впливу погодних умов;
– утеплені приміщення швидко нагріваються і довго утримують тепло.
Порада: готуй сани влітку, а віз взимку. Проведіть невеликий ремонт.

peredplata