Банкіри пояснили, чому дешевшає долар

Банкіри пояснили, чому дешевшає доларОтримання кредиту від Міжнародного валютного фонду та обіцяний Євросоюзом мільярд євро в короткостроковій перспективі сприятимуть зміцненню гривні. Далися взнаки й заходи, вжиті НБУ. Втім, це ще не все: МВФ дещо пом’якшив вимоги та критерії виконання кредитної програми, більше того – може розширити підтримку України.

Про це 2 вересня з посиланням на українських банкірів пише «Минфин».

«Майже $2 млрд, що очікуються найближчими днями від МВФ, а також остання обіцянка ЄС про надання 1 млрд євро підтримки, повинні допомогти ослабленій економіці України і поліпшити настрої для ослаблення валюти в короткостроковій перспективі», – зазначає начальник відділу аналізу і досліджень «Райффайзен Банк Аваль» Дмитро Сологуб.

На його думку, МВФ може в цьому році розширити програму кредитної підтримки України. Крім того, експерти все частіше вказують на той факт, що Фонд встановив більш м’які вимоги і критерії виконання програми та структурних маяків, які дозволяють українській владі не стільки жорстко дотримуватися обумовлених у програмі параметрів за обсягами золотовалютних резервів і дефіциту бюджету. Це, на думку аналітиків, може розширити можливості НБУ з проведення інтервенцій для згладжування курсових коливань.

Як вважають банкіри, це прискорить зниження вартості долара і на готівковому ринку. Крім того, нормативні нововведення регулятора повинні забезпечити приплив на ринок додаткових обсягів валюти. За різними оцінками, на міжбанк у вересні додатково потрапить від $200 млн до $500-600 млн.

«Готівковий ринок долара США, який відкрився сьогодні в межах 12,80-13,40 грн/дол., продовжить поступове зниження до рівня 12,50-13,00 грн/дол. На міжбанківському валютному ринку сьогодні котирування також знижуватимуться до рівня 12,50-12,80 грн/дол. з поступовим звуженням спреду між купівлею і продажем. Введені зміни нормативу валютної позиції збільшать пропозицію валюти на тлі зниження попиту на неї за рахунок встановлення вимоги регулятора про купівлю валюти не раніше третього операційного дня після перерахування коштів клієнтів на окремий рахунок для покупки валюти», – пояснив ситуацію скарбник одного з великих банків.

За даними Нацбанку, сьогодні вранці середньозважений курс угод на міжбанку склав 13, 06 грн/дол., що на 5 копійок нижче вчорашнього вечірнього рівня.

На готівковому ринку долар також рухається по низхідній. Із вчорашнього дня середній курс в обмінниках знизився на 21 копійку. Банки купують долар за курсом 12,5-13 грн/дол., продають від 13 до 13,7 грн/дол.

З кінця минулого тижня, коли Національний банк України провів зустріч з банкірами для врегулювання ситуації на валютному ринку, долар в обмінниках подешевшав майже на гривню.

Джерело:

peredplata