Арсеній Яценюк вимагає, щоб КС повідомив про долю конституційного подання щодо звуження прав чорнобильців, дітей війни та інших пільговиків

Арсеній Яценюк вимагає, щоб КС повідомив про долю конституційного подання щодо звуження прав чорнобильців, дітей війни та інших пільговиківЛідер політичної «Фронт Змін» Арсеній Яценюк вимагає від голови Конституційного суду України надати офіційну інформацію щодо долі конституційного подання народних депутатів стосовно порушення прав чорнобильців, дітей війни та низки інших категорій громадян. Така вимога міститься в депутатському зверненні Арсенія Яценюка до голови КС.

Іще 8 липня 2011 року 50 народних депутатів України звернулися до Конституційного суду України з поданням щодо відповідності Основному закону положень пункту 4 розділу VII «Прикінцеві положення» закону «Про Державний бюджет України на 2011 рік». Це подання було зареєстровано секретаріатом КС за № 03/1518. За законом «Про Конституційний Суд України» ухвала щодо відкриття або про відмову у відкритті конституційного провадження приймається протягом місяця з дня надходження подання.

Із моменту подання пройшло майже чотири місяці, але досі немає офіційної інформації щодо долі цього подання.

Арсеній Яценюк вимагає відповісти, яке рішення було прийнято Конституційним судом щодо подання 50 народних депутатів України. Якщо була прийнята ухвала про відкриття провадження, то який номер даної справи і на яку дату визначено її розгляд. Якщо у відкритті провадження відмовлено, то на яких підставах.

Намагання влади скасувати пільги деяким категоріям громадян призвели в Україні до масових акцій протесту. Іще в липні відбулася низка протестів, зокрема, Всеукраїнський форум громадських чорнобильських організацій в Харкові звернувся до Арсенія Яценюка із проханням захистити права чорнобильців, а також Херсонська обласна організація Всеукраїнської громадської організації «Захист дітей війни». Наслідком цих звернень стало конституційне подання 50 народних депутатів.

У вересні протести перекидаються в столицю. 20 вересня під Верховною Радою, коли він мав у другому читанні ухвалити закон про скасування пільг 16 категоріям громадян України, воїни-афганці та чорнобильці знесли огорожу й штурмували будівлю парламенту. 1 й 3 листопада мітингувальники під Радою знову зламали паркан. 7 листопада чорнобильці з різних регіонів України провели мітинг біля будинку Кабінету міністрів.

З 15 листопада в Донецьку чорнобильці розпочали голодування, домагаючись зустрічі з прем`єр-міністром Миколою Азаровим. Голова уряду не зважив на їхню вимогу. Кілька голодувальників потрапили до місцевих лікарень. Чорнобильці Донецької області заявили про готовність проведення самоспалення в разі, якщо влада силовими методами спробує знести їхнє наметове містечко.

Уночі проти 23 листопада Донецький окружний адміністративний суд за позовом міськради заборонив акцію з голодування ліквідаторів біля будівлі облуправління Пенсійного фонду. Мотив заборони абсурдний – через загрозу теракту. Станом на 24 листопада в Донецьку продовжує голодування 41 чорнобилець.

Нагадаємо, у поданні 50 народних депутатів до КС зазначалося, що ухваленими 14 червня змінами до закону про Держбюджет-2011 Кабінету міністрів передано право визначати, яким соціально захищеним категоріям і в якому обсязі виділяти кошти, причому в залежності від наявності цих коштів у Пенсійному фонді. Зрозуміло, що на практиці це означатиме обмеження всіх пільг. Цим законом парламент фактично вніс зміни до законів про статус та соціальні гарантії громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, дітей війни та осіб, звільнених з військової служби. Це свідчить про подальше намагання в неконституційний спосіб ревізувати пільги, компенсації і гарантії. Депутати просять КС визнати такими, що не відповідають Основному закону положення пункту 4 розділу «Прикінцеві положення» закону «Про Державний бюджет України на 2011 рік» від 23 грудня 2010 року (№2857-VI) зі змінами від 14 червня 2011 року (№ 3491-VI).

peredplata