Яким буде курс євро

Яким буде курс євроОстаннім часом багато говорять про майбутнє євро, про можливий розвал єврозони і взагалі про зникнення євро як валюти. Може, саме тому окремі українські громадяни вже почали позбуватися красивих папірців, де написано це страшне слово euro?

М
оже й дійсно варто серйозно задуматися, що стане з євро, якщо учасники Єврозони реально почнуть виходити з цієї зони і друкувати свої гроші?

Спочатку кілька уточнень і застережень.

– Готівкове євро не зникне, навіть якщо всі країни покинуть єврозону, і вона сама зникне. Головним локомотивом Єврозони є Німеччина. Швидше за все, євро стане її національною валютою, як раніше була німецька марка.

– Якщо якась країна і вирішить вийти з єврозони, це не означає, що на другий день вже з\’явиться нова валюта. Процес виходу з єврозони і випуск своєї національної валюти може зайняти дуже тривалий час, тому що це рішення потрібно буде оформляти і юридичні і технічно. Зрештою, \”країна, яка зібрала вийти\” може і передумати.

– Існує економічна думка, що вихід з єврозони країн не обов\’язково призведе до зниження курсу євро. Пояснення просте – вихід з єврозони \”паразитів\” і \”ледарів\” оздоровить економіку всієї Єврозони, і курс євро може вирости до $2 і вище.

– Прогноз майбутнього курсу євро / долар у випадку виходу членів єврозони базується тільки на підставі макроекономічних показників країн єврозони. Але оскільки заява про вихід або висловлювання про бажання вийти з єврозони – це політичні заяви, які не можливо прорахувати математично, вони істотно впливають на загальний настрій на ринку.

Ці заяви можуть різко обвалити курс євро / долар, але потім він вирівняється, і прийме більш-менш рівноважне співвідношення. Ось це рівноважне співвідношення і є прогнозом.

– Цей прогноз не бере до уваги події в США, а розглядає лише економічні показники країн єврозони. Тому, що якщо в черговий раз Барак Обама і Конгрес США затіють війну з приводу обслуговування держборгу США, і це призведе до проблем з виплатою відсотків за держоблігаціями США, то може скластися ситуація, що країни єврозони будуть одна за однією йти з цієї зони, а курс євро / долара буде тільки рости. При цьому всі будуть зайняті тільки проблемами США.

Тепер, з урахуванням цих застережень, починаємо міркувати.

Яким буде курс євро, якщо піде Греція чи \”її попросять\”?

Вихід або невихід Греції з єврозони вже ніяк не вплине на загальну динаміку курсу. Всі ризики можливого виходу Греції з Єврозони вже давно враховані в поточному курсі євро / долар. Так що динаміка курсу євро / долар збережеться в діапазоні $1,32 – $1,42. Розмови про те, що \”тепер єврозона звільнилась від тяжкохворого\”, стануть улюбленою темою багатьох аналітиків і політиків.

Яким буде курс євро, якщо піде Португалія?

Якщо єврозону покине Португалія, то курс євро втратить близько 1,5% своєї вартості. Якби зараз Португалії не було б в єврозоні, то курс євро / долар був би не $1,35, а всього $1,33. Це припущення ґрунтується на тому, що частка Португалії в економіці єврозони незначна. В результаті виходу з єврозони набагато більше проблем отримає сама ж Португалія.

Яким буде курс євро, якщо піде Іспанія?

Вірогідність виходу Іспанії з єврозони вкрай низька. Скоріше, Іспанія буде з останніх сил триматися за членство в єврозоні. Пояснення зрозуміле. Вихід Іспанії з єврозони означає повну катастрофу ринку нерухомості цієї країни. Якщо розрив станеться, буде простіше зруйнувати всі забудови і продати будівельне сміття, ніж продати сам будинок або віллу в Іспанії.

І все ж, вірогідність виходу Іспанії з єврозони існує, і самій зоні євро це також доставить неприємності. Курс євро впаде на 7-8%. Без Іспанії поточний курс євро виявився б на рівні $1,22-1,25.

Яким буде курс євро, якщо піде Італія?

А ось відхід Італії можна буде розцінювати як розвал єврозони. Навіть якщо в ній залишаться інші країни, це вже буде не та єврозона, яка створювалася. Не варто забувати, що Італія це третій \”стовп\”, нарівні з Німеччиною та Францією, на якому тримається вся єврозона. Без цього \”стовпа\” зоні євро прийдеться дуже важко одразу з багатьох причин.

По-перше, це матиме вкрай негативний іміджевий ефект. По-друге, загальний ВВП країн єврозони різко впаде – якщо й не до критичного рівня, проте реальної конкуренції економіці США єврозона вже не складе. Тому можна припустити, що курс євро без Італії буде на рівні $1, а може й нижче.

Безумовно, немає лиха без добра. Зниження курсу євро по відношенню до долара дасть додатковий, нехай і невеликий, поштовх до пожвавлення експорту. Так що можна і не називати це неприємністю.

Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру

peredplata