В Уряді запропонували перетворити “Укрпошту” на публічне акціонерне товариство

В Уряді запропонували перетворити “Укрпошту” на публічне акціонерне товариствоУрядовий комітет з питань розвитку інфраструктури та екологічної політики підтримав реорганізацію “Укрпошти”. Таке рішення прийняте під час засідання комітету, що відбулося 6 липня під головуванням Віце-прем’єр-міністра Валерія Вощевського. Про це УНН повідомили у прес-службі КМУ.

Згідно з проектом розпорядження, першим кроком у цьому напрямку стане корпоратизація — перетворення українського підприємства поштового зв’язку на публічне акціонерне товариство.

“Сьогодні в 12 тис. відділень \”Укрпошти\” працюють близько 70 тис. людей. Зараз це найбільша мережа з представництвом у найвіддаленіших куточках країни. Але якщо залишити все як є, то через кілька років ця конкурентна перевага зникне і вся структура разом із працівниками виявиться взагалі нікому не потрібною, тому важливо негайно залучати інвестиції”, — наголосив під час обговорення проекту розпорядження Віце-прем’єр-міністр.

Як зазначалося на нараді, перетворення державного підприємства на публічне акціонерне товариство не передбачає зміну форми власності, проте дозволить покращити управління та залучити інвесторів, які зможуть підвищити конкурентоспроможність “Укрпошти”.

Втім, присутніх на урядовому комітеті представників профспілок працівників поштової галузі бентежило, яким саме чином досягатимуться заходи з підвищення ефективності роботи Укрпошти, чи не передбачає це скорочення трудових колективів.

Віце-прем’єр-міністр доручив Міністерству інфраструктури більше уваги приділяти роботі з трудовими колективами, активніше залучати їх до обговорення можливих змін та вести роз’яснювальну роботу.

“Сьогодні поштарі фактично перетворилися на кур’єрів, які роздають пенсії. При цьому в одній руці пенсія, в іншій — якісь цукерки, консерви, пральні порошки… І на рівні місцевого керівництва навіть плани доводяться — скільки і чого поштар повинен продати, щоб отримати 1200 грн. заробітної плати! Тому реформування „Укрпошти“ — це, в першу чергу, в інтересах самих трудових колективів. Людям потрібно пояснювати, що нові підходи дозволять цьому підприємству стати конкурентоспроможним, прибутковим і, як наслідок, гідні гроші платити своїм працівникам”, — заспокоїв представників профспілкових комітетів В.Вощевський.

peredplata