Українцям обіцяють часткову монетизацію зекономленої субсидії в кінці опалювального сезону

Уряд розробляє модель часткової монетизації зекономленої субсидії, яка залишиться в кінці наступного опалювального сезону на рахунках домогосподарств, повідомила прес-служба віце-прем\’єр-міністра Павла Розенка.

«Ми працюємо над тим, щоб монетизувати залишки субсидії, тобто ті кошти, які може отримати людина в результаті економного споживання газу, електроенергії і т. Д. Якщо в кінці опалювального сезону у субсідіанта буде економія, то ця економія буде монетизована і ці кошти можна буде використовувати на заходи з енергозбереження », – каже міністр соціальної політики України Павло Розенко.

У той же час він зазначив, що повна монетизація субсидій зараз неможлива. «Є повний консенсус в уряді, і цю позицію підтримує і експертне середовище, що монетизувати всі субсидії для 9 млн українських сімей неможливо», – цитує Розенко прес-служба.

Віце-прем\’єр також зазначив, що з травня поточного року за призначенням субсидії звернулося понад 500 тис. Українських сімей. Таким чином, кількість субсідіантов збільшилася до 6 млн домогосподарств.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів 25 серпня затвердив порядок повернення до держбюджету невикористаних залишків коштів по субсидіях на опалення, які перевищують вартість (станом на 1 травня нового неопалювального сезону) 100 куб. метрів природного газу або 150 кВт / год електричної енергії, в залежності від того, який тип опалення використовується.

У лютому поточного року тодішній міністр соціальної політики Павло Розенко заявив, що невикористаний на кінець опалювального періоду обсяг газу, що покриваються субсидією, може бути за рішенням уряду використаний домогосподарствами в літній період або монетизованим.

У серпні стало відомо, що уряд не буде монетизувати залишилися невикористаними кошти по субсидіях населення через завищені соціальних нормативів споживання житлово-комунальних послуг.

Як пояснюється, два роки тому на опалення 1 квадратного метра за нормативами виділялося 11 кубічних метрів газу. Потім показник знизили до 7 куб м. Тепер норматив становить 5,5 кубометрів. При цьому, за словами міністра соцполітики Андрія Реви, минулої зими воно становило в середньому 5,3 кубометрів на 1 кв. м житла.

peredplata