У Чернівцях вартість проїзду в тролейбусах може зрости до трьох гривень, а перевізники задовольняться п\’ятьма

У Чернівцях вартість проїзду в тролейбусах може зрости до трьох гривень, а перевізники задовольняться п'ятьмаЧернівецьке тролейбусне управління подало міськраді розрахунки про підвищення тарифів, у якому заклало вартість проїзду у тролебусах розміром три гривні.

“Сьогодні, 11 січня, подали документи у департамент ЖКГ про підвищення тарифів. Ціна на електроенергію до 1 січня становила 1,29 гривні за кВт,а зараз – 2,37 гривні за кВт. Тролейбусне управління за рік споживає майже десять мільйонів кіловат. Тож додатково нам доведеться заплатити десять мільйонів гривень. Окрім того, мінімальна зарплата була 1600 гривень, з січня — 3200 гривень. Якби ці складові не зросли, питання подорожчання проїзду до трьох гривень ми би не піднімали. Так держава розпорядилася”, – зазначив керівник тролейбусного управління.

\”Щодо мораторію на підвищення тарифів, якщо депутати міськради його ухвалять, нехай виплачують різницю у тарифах з міського бюджету”, – каже Іван Іванічек.

Як повідомив у коментарі molbuk.ua заступник голови Асоціації автомобільних перевізників Чернівців Микола Альбота, перевізники висловили готовність розірвати угоди про перевезення.

\”Якщо у четвер затвердять заборону на підвищення тарифів, у п’ятницю наше підприємство всі угоди із перевезення розірве. Так налаштовано багато перевізників. Півтора роки тому нас лякали, що будуть працювати львівські та івано-франківські перевізники. Але вони, почувши про тариф три гривні, не захотіли працювати. Наші перевізники кажуть про те, що пустять маршрутки у райони, а там тариф ніхто не регулює і легше працювати. Перевізникам через підвищення мінімальної зарплати, підвищення курсу долара і підняття ціни на паливо, краще не виїжджати, ніж мати проблеми з прокуратурою через невиплати зарплати\”, – сказав Альбота.

Микола Альбота вважає, що тариф у п’ять гривень перевізників задовольнить. За його словами, при такому тарифі, можна буде говорити про нові машини, а зараз не вистачає обігових коштів навіть на мінімальні потреби.

\”Замість іноземних запчастини закуповуємо запчастини українського виробника, бо вони втричі дешевші, лише для того, щоби виїхати. А за три місяці машина знову ламається, бо потрібні якісні запчастини, на які не вистачає коштів\”, – додав він.

Альбота заявив, що питання заборони підняття тарифів — це не турбота про чернівчан, а звичайний піар депутатів. Він пропонує депутатам своє рішення – тариф залишити у розмірі три гривні, а різницю компенсувати з місцевого бюджету.

Нагадаємо, 10 січня Чернівецька міськрада не змогла ухвалити мораторій на підняття вартості проїзду у громадському транспорті міста.

Депутат від \”Свободи\” Андрій Ілюк заявив, що у випадку не підтримки цього мораторію, він звертатиметься до голови Чернівецької ОДА з проханням відправити подання до ВРУ щодо розпуску Чернівецької міськради.

peredplata