Ціни на проїзд в маршрутках підвищили, водіям зарплату – ні

На початку 2018 року Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області повідомляло громадськість про низький рівень оплати праці у сфері транспорту, складського господарства, поштової та кур’єрської діяльності. На завершення року повторно проведений аналіз звітності страхувальників, за результатами якого встановлено, що середня зарплата найманих працівників у цій сфері становить 4615 грн., або зросла порівняно з початком року всього на 380 грн.

Украй низьким залишається задекларований рівень оплати праці водіїв, зайнятих пасажирськими перевезеннями на приміських, міжміських та внутрішньообласних маршрутах. Заробіток працівників, які, до того ж,  відповідальні за безпеку руху на транспорті та безпеку громадян, становить усього 3808 грн. або ледь перевищує мінімальну заробітну плату (3723 грн.). Отож, підвищення цін на проїзд на приміських, міжміських та внутрішньообласних маршрутах практично не позначилося на рівні заробітку водіїв.

Окремі роботодавці-перевізники за повної зайнятості та повному місяці роботи нараховують працівникам заробітну плату меншого за мінімальний розміру, декларують неповну їх зайнятість. Про такі випадки Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області  повідомляє Управління Держпраці для здійснення контрольних заходів.

Вкотре нагадуємо роботодавцям про те, що від сьогоднішнього рівня заробітної плати залежить розмір пенсійних виплат, які розраховуються на підставі офіційно задекларованих заробітків. Будьте свідомими та відповідальними за найманих працівників, не прирікайте їх на злидні у старості!

Водночас закликаємо працівників гідно оцінювати свою працю й не погоджуватися на мізерні виплати, щоб після виходу на заслужений відпочинок не залишитись без засобів для існування. Пам’ятайте, що пенсію «в конверті» ніхто не принесе, тож дбати про неї потрібно вже сьогодні.

Прес-служба ГУ Пенсійного фонду України в Чернівецькій області.

 

 

 

peredplata