На Буковині жінка взяла кредит – 8 тис. грн., а банк вимагає 65 тис грн: як взяти кредит у банку, аби тебе не ошукали

 

В Україні часто бувають випадки, коли позичальник погашає борг, але банк зараховує ці кошти на сплату відсотків, хоча мав би спрямовувати на погашення тіла кредиту. А в підсумку борг клієнта перед банком лише зростає.

З такою проблемою до Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась жителька Заставнівського району пані Оксана. Жінка розповіла, що у 2012 році уклала кредитний договір із ПАТ «ПриватБанк», який надав пані Оксані кредит – 8 тис. гривень. У 2019 році банк подав позов до суду, в якому просить стягнути з позичальниці заборгованість – 65 тисяч гривень, адже вважає, що вона порушила кредитні зобов`язання.

Клієнтка не заперечує факту підписання анкети-заяви з банком, але не погоджується із пред`явленими їй борговими зобов`язаннями, нарахованими за умовами кредитування, які фактично їй не роз`яснили. Пані Оксана вважає, що кредит погашений повністю, а вимоги позивача є безпідставними, так як вона сумлінно сплатила борг, який був вказаний у кредитному договорі (48 496 гривень).

У Чернівецькому місцевому центрі доручили цю справу адвокату Віктору Явіцу. Адвокат пояснив, що позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом (частина перша, ст. 1048 ЦК України). Розмір і порядок одержання процентів встановлені у договорі. Якщо у ньому не встановлено розміру процентів, він визначається на рівні облікової ставки Національного банку України. У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

«За статтею 1049 згаданого Кодексу позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у тій же сумі або речі, визначені родовими ознаками, у тій же кількості, такого ж роду і такої ж якості, які йому передав позикодавець) у строк та в порядку, що встановлені договором. Договір позики вважається укладеним із моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками», – розповідає Віктор Явіц.

Адвокат вважає, що оскільки у заповненій і підписаній пані Оксаною заяві-анкеті відсутні умови договору про сплату відсотків, пені і штрафу, на неї не може бути покладений обов’язок по сплаті цієї частини визначеної позивачем кредитної заборгованості.

Заперечуючи проти задоволення позовних вимог, Віктор Явіц подав до суду відзив на позовну заяву, в якому зазначив, що позовні вимоги ПАТ «ПриватБанк» є необгрунтованими та не доведеними, а також такими, що суперечать нормам чинного законодавства, оскільки документи, які додано до матеріалів цивільної справи НЕ містять доказів, які би підтверджували факт ознайомлення відповідачки із умовами кредитування, на які посилається у своєму позові позивач, через підписання анкети – заяви про приєднання до Умов та Правил надання банківських послуг.

Таким чином, оскільки розмір та сплату відсотків сторони не погодили, всі кошти, які надходили від пані Оксани списувались з її карткового рахунку та зараховувались на сплату відсотків, а банк мав спрямовувати на погашення тіла кредиту. У зв`язку з цим адвокат просив відмовити у задоволенні позову.

Розглянувши матеріали справи, суд відмовив у задоволенні позовних вимог «ПриватБанку» до клієнтки Чернівецького місцевого центру з надання БВПД про стягнення заборгованості  – відмовити в повному обсязі.

Коментує адвокат Віктор Явіц.

Що таке кредитний договір?

Кредитний договір – це цивільно-правовий документ, який визначає взаємні юридичні права і обов’язки та економічну відповідальність банку і клієнта (позичальника) щодо проведення кредитної операції. За кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов’язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов’язується повернути кредит та сплатити проценти.

Коли Банк може одержати від позичальника виплату процентів від суми позики?

Позикодавець (банк) має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлює договір. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України. У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

Банк поклав обов’язок на позичальника сплатити відсотки, пеню чи штраф, але в умовах договору з позичальником цього не було зазначено?

Якщо у кредитному договорі відсутні умови про розмір та сплату відсотків, пені і штрафу, на позичальника НЕ може бути покладений обов’язок по сплаті такої кредитної заборгованості.

Справа № 716/2480/19

Як отримати правову допомогу дистанційно:

 

✅ зателефонувати на нашу гарячу лінію 0800-213-103 або за телефоном 51-36-14

✅ поставити запитання в месенджер нашої фейсбук-сторінки

https://www.facebook.com/Chernivtsi.LegalAid/

✅ прийти в дистанційний пункт доступу і проконсультуватися через Skype-зв’язок з нашим юристом

✅ написати на електронну пошту Чернівецького місцевого центру з надання БВПД   chernivtsi1.chernivtsi@legalaid.cv.ua

✅ скористатися правничою вікіпедією https://wiki.legalaid.gov.ua

 

peredplata