Мер Чернівців про сніданки для школярів: бути чи не бути 

На своїй сторінці у Фейсбук Роман Клічук розповів про те, що наразі  відбувається зі шкільними сніданками у чернівецьких школах та чи є на це  кошти у міському бюджеті:
 
– Бачу, що місто знову потопає у потоках «лівої» інформації, а подекуди і відвертої брехні, яку розповсюджують ті, кому кісткою в горлі стоїть нова міська рада, яка запрацювала з 18 грудня. Цього разу наші опоненти зробили ставку на дітей. Безпрограшний варіант: знай собі гучніше кричи, що дітей ображають, – і збирай лайки. Не втомлюся закликати усіх: давайте звикати до того, що будь-які дискусії, будь-які обговорення навіть найгостріших питань у найближчі п’ять років будуть переводитись із площини беззмістовних словесних піар-баталій у площину конструктивного діалогу, обґрунтованих аргументів, перевірки фактів та пошуку ефективних рішень.
 
Що відбувається зі шкільними сніданками. Програму харчування дітей у школах Чернівців зазвичай розробляло управління освіти міської ради, після чого фінансове управління робило всі необхідні розрахунки, і пропозиція надходила в проєкт бюджету на наступний рік. У 2020 році управління освіти програму не розробило, і, відповідно, кошти на неї у бюджеті-2021 передбачені не були. Усе це, звичайно, відбулося ще до того, як змінилась влада в Ратуші.
 
Чи можна додати ці кошти зараз? Мова йде про суму приблизно у 20 мільйонів гривень лише на сніданки. Теоретично (!) можна все. І я навіть не буду знову розказувати, що нам дістався благенький бюджет. Не буду також зайвий раз нагадувати, що в органах місцевого самоуправління будь-яка процедура виділення коштів неймовірно забюрократизована, а особливо, процедура організації тендерних закупівель. Я просто озвучу один із головних принципів, якими домовились керуватися депутати нового скликання у своїй роботі: перш ніж виносити на розгляд міської ради пропозицію по фінансуванню тієї чи іншої статті витрат, автор такої пропозиції має чітко пояснити, звідки він пропонує ці гроші взяти. Якщо простіше – щоб десь додати, треба звідкись відняти. 20 мільйонів гривень нам наразі немає звідки відняти.
Ситуація складна. При цьому необхідність забезпечення повноцінними сніданками, як мінімум, дітей соціально вразливих груп ніхто не заперечує. Тому насамперед будемо працювати в цьому напрямку.

peredplata