Ринок землі. Скільки на Буковині вартуватиме гектар ріллі

з 1 липня 2021 року в Україні почне працювати ринок землі. Купувати її зможуть фізичні особи – до 100 гектарів у одні руки.

Як повідомила заступниця начальника Управління агропромислового розвитку Чернівецької ОДА Людмила Федірчик, відповідно до загальнонаціональної нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення, на Буковині гектар ріллі вартуватиме не менше 33264 гривень. Це один із найвищих показників в Україні.

Водночас земельна реформа на цьому етапі не передбачає відкриття ринку для державних та комунальних земель, допуску юридичних осіб та іноземців.

– Юридичні особи зможуть купувати та продавати землі сільськогосподарського призначення із 1 січня 2024 року. А чи надавати таке право іноземцям, українці мають вирішити під час загальнонаціонального референдуму, – пояснила Людмила Федірчик.

Орендар земельної ділянки буде мати першочергове право її викупити.

Детальніше із нововведеннями, які очікують на український ринок землі із 1 липня, можна ознайомитися у законі «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення». Він відміняє мораторій на розпорядження землями приватної власності та встановлює вимоги до покупців земель.

peredplata