Мешканці буковинських сіл Шипинці, Лужани, Мамаївці вирішили проблему зі стічними водами

Мінімізація відходів

Всім добре відомо, що джерело надходження питної води в будинки і квартири – це поверхневе (річка або інший водойму природного або штучного походження) або підземне джерело (свердловина). Тобто, вода, яка через системи водопідготовки під тиском потрапляє до наших кранів. Цікаво, як багато води пізніше зливається в каналізацію? І що, взагалі, відбувається з водою, яку було використано для миття посуду, прання білизни, тощо. Відомо, що ця вода йде по каналізаційних трубах, але куди?

В процесі господарсько-побутової і виробничої діяльності, а також утворені внаслідок випадання атмосферних опадів стічні води є серйозною проблемою сьогодення.

В гіршому випадку накопичення відходів у місцях їх утворення і збільшення стічних вод спричиняє значні екологічні ризики для довкілля, особливо для таких його складових як атмосферне повітря, підземні природні води, ґрунти, рослинний покрив тощо. 

Жителі таких сіл, як Шипинці, Лужани, Мамаївці та інші прилеглі боролись із ситуацією стосовно стічних вод. 

На даний момент питання було вирішено наступним чином. На території існує 2 гілки каналізаційного колектора, який, у свій час, було збудовано Лужанським спиртзаводом. Під нього підведено додатково частину комунальних об’єктів, а також частково житловий фонд. 

Крім того, до колектора приєднались два потужних заводи у Мамаївцях: Дьолєр-Буковина і м’ясопереробний. Їх відходи більше не забруднюють територію Мамаївської ОТГ. 

«Наразі, колектор працює на 50% можливості у зв’язку із реконструкцією заводу. Згодом, після завершення ремонтних робіт, колектор буде працювати зі значно більшою потужністю», — повідомляє керівник інженерно-технічної служби спирт-заводу Яренко Степан Іванович. 

Завдяки каналізаційному колектору покращилася екологічна складова вище згаданих сіл. Адже, всі стоки йдуть на очисні споруди, що знаходяться в Садгорі.  

Николюк Ярослава

peredplata