Стихійні сміттєзвалища: як вирішують проблему в Мамаївському ОТГ

Одними із основних джерел забруднення навколишнього середовища є стихійні сміттєзвалища. Їх можна побачити на будь-якій території, такій як: ліси, поля, балки. Крім того, тонни сміття викидаються і на узбіччя доріг. 

Окрім ялючого запаху навколо та неестетичності, ці гори сміття забруднюють довкілля та негативно впливають на людське здоров’я, особливо жителів прилеглих сіл або населених пунктів. Адже вони, на відміну від полігонів, не  є спеціально обладнаними, відтак продукти гниття і розпаду сміття потрапляють у ґрунт та воду. Часто безвідповідальне відношення людей до природи легко призводить до займання сміття та викидів у повітря шкідливих речовин. Таке відбуваються в зв’язку з тим, що температура гниття буває занадто висока, що й спричиняє пожежу. Найкраще із загоранням справляється пластик, відходи котрого можна знайти повсюди. 

Проблему із сміттям було вирішено Мамаївським ОТГ. 

Мамаївське ОТГ підписало договір із Чернівці Вторресурс-Буковина в 2021 році. Прописані умови договору звільнять від сміття житлові будинки, а також ресторани, кафе, заклади швидкого харчування. 

В заключеному договірі говориться про вивезення сміття на Чорнівський полігон. Там створено спеціально обладнані сортувальні лінії, де сортується пластик, скло, ТВП і папір. 

Не секрет, що несанкціоновані звалища сміття є середовищем для розмноження комах та гризунів, які є збудниками та переносниками різних інфекційних захворювань.

Оскільки, зазвичай, особи, які викидають відходи на несанкціоновані сміттєзвалища, невідомі, відповідальність за безпечне поводження з відходами та ліквідацію стихійних сміттєзвалищ  на своїй території покладається на органи місцевого самоврядування.

Проте, після заключено договору Мамаївського ОТГ із Чернівці Вторресурс-Буковина в 2021 році, прописані умови договору звільнять від сміття територію і забезпечать чистоту в селах. 

Ярослава Николюк

peredplata