Ціни на газ для населення: як їх рахуватимуть з травня

З травня побутовим споживачам запропонують базові річні та комерційні контракти на поставку газу.

Ці та інші зміни на ринку газу для населення передбачені постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Саме вона визначатиме, як далі працюватиме ринок газу для побутових споживачів.

Передбачається, що ціни на газ для населення будуть ринковими, як цього й вимагає закон, але споживачі матимуть змогу купувати газ за фіксованою ціною, яка не змінюватиметься впродовж року – від 1 травня поточного року до 30 квітня наступного.

Цю ціну постачальники газу мають оприлюднити до 25 квітня.

Постачальники також можуть запропонувати споживачам інші, так звані комерційні контракти, умови яких відрізнятимуться від базових.

Базові контракти

Базова річна пропозиція кожної компанії, що постачає газ населенню, діятиме від 1 травня до 30 квітня, незалежно від того, коли сам споживач підписав контракт. Впродовж цього часу постачальник не має права змінювати ціну, крмі як у бік зменшення. Базові річні контракти запропонують споживачам автоматично.

“Рішення надважливе – це запровадження річного контракту для споживачів України. З 1 травня річна ціна буде введена за замовчуванням, тобто усі споживачі отримають річну ціну на газ. Це позбавить від турбулентності з цінами на газ. Ціна буде одна протягом року – з 1 травня по 30 квітня”, – заявив голова НКРЕКП Валерій Тарасюк.

Споживачі, які свого часу вже уклали з постачальниками річні контракти за фіксованою ціною, отримуватимуть його за такою ціною до завершення 12 місяців дії контракту.

Якщо ви обрали базовий контракт, то маєте сплачувати рахунки до 25 числа наступного місяця.

Навіть уклавши річний контракт з одним постачальником, споживач зможе перейти до іншого.

peredplata