Бюджет Чернівців досі залежить від грошей із державного бюджету  

Бюджет Чернівецької громади залежить від коштів із державного бюджету на  22 %. При цьому за допомогою реформи децентралізації громади можуть наповнювати бюджет за допомогою місцевих податків й у такий спосіб менше залежати від інших податків. Про це говорять аналітики Центру спільних дій.

 “Чернівці більше за інші територіальні громади облцентрів заходу України залежать від грошей з державного та інших місцевих бюджетів. За планом на 2021 рік кожна п’ята гривня у місцевому бюджеті Чернівецької громади – це трансферти з інших бюджетів. У решті громад обласних центрів ця статя доходів теж є другою за величиною. Винятком є лише Львівська громада. Тут міжбюджетні трансферти складають менше 15%. Це значить, що Львів є достатньо самостійним фінансово, адже місцевий бюджет більш незалежний від грошей ззовні”, – каже регіональний аналітик Костянтин Шокало. 

Обласні центри заходу України отримують найбільше грошей із податку на доходи фізичних осіб (ПДФО).  

“Найменше від податку на доходи фізичних осіб залежить бюджет Чернівців, 45,9%, хоча і тут ця стаття доходів є головною. ПДФО – це податок, який платить кожен із жителів громади. І 60% із цих коштів залишаються у громадах”,– пояснює регіональна аналітикиня Марія Квіцінська.

Ужгород, Івано-Франківськ, Луцьк та Тернопіль із цього джерела доходів планують наповнити 50% бюджету на 2021.  

 Місцеві бюджети: гроші в Західному регіоні 

Читайте більше у матеріалі Центру спільних дій “Заможні і не дуже західняки?” 

peredplata