На Буковині проходить реєстрація пасік

Відповідно до чинного законодавства України, а саме наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2021 року № 338 «Порядок видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки» пасіки фізичних чи юридичних осіб повинні мати ветеринарно-санітарний паспорт та бути зареєстрованими у Реєстрі паспортів Держпродспоживслужби. Після введення в дію нових вимог Головним управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області проводиться відповідна робота.

На сьогоднішній день в Головне управління звернулося 672 пасічники з метою реєстрації ветеринарно-санітарних паспортів, які були внесені відповідно до Реєстру. Найбільше зареєстровано пасік в Сторожинецькому (124), Хотинському (86) та Заставнівському (79) районах, найменше – в Путильському (23), Кіцманському (25) та Сокирянському (34) районах.

На даних пасіках утримується 54 929 бджолосімей. Усі пасіки обслуговуються спеціалістами державних установ ветеринарної медицини, які провели їх диспансеризацію та з метою вивчення епізоотичної ситуації відібрали зразки для проведення лабораторних досліджень на нозематоз, акарапідоз, варрооз, американський та європейський гнильці. По результатах досліджень інфекційних та паразитарних захворювань не виявлено.

Враховуючи вищезазначене державна реєстрація є обов’язковою для суб’єктів господарювання, які займаються утриманням та розведенням бджіл, виробництвом і первинною переробкою продуктів бджільництва в частині дотримання вимог чинного законодавства у сфері бджільництва. Не дотримання даних вимог значно ускладнює або ж унеможливлює позитивне вирішення спірних питань, що можуть виникнути у Вас під час ведення господарської діяльності.

peredplata