Прозора приватизація сприяє розвитку області

 Відбувся черговий прес-ланч з начальником Управління забезпечення реалізації повноважень у Чернівецькій області Регіонального відділення ФДМУ по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях Іриною Комаровською

Очільниця  розповіла про скорочення частки державних активів завдяки приватизації, особливо тих, які впродовж тривалого часу не дають прибутків, а залишаються непотрібним баластом.

 Мета приватизації – залучення інвестицій стратегічних інвесторів, сприяння соціально-економічного розвитку території, створення нових робочих місць та забезпечення через це зайнятості працездатного населення.  Новий власник, який придбав нерухомість чи незавершений будівництвом об’єкт, вкладає власні кошти у добудову, реконструкцію, модернізує виробництво, створює нові робочі місця, систематично сплачує податки у державну казну і, зрештою, суттєво сприяє розвитку території, на якій розташований об’єкт. Водночас, приватизація стимулює розвиток підприємництва і збільшує довіру бізнесу до держави.

Після кардинальних змін правил і норм приватизації підприємцям і діловим колам стало набагато легше орієнтуватись у інвестиційних пропозиціях держави. Всі об’єкти реалізується винятково через електронну торгову систему. Максимум інформації  сконцентровано на сайті www.privatization.gov.ua

Потенційні покупці можуть зареєструватися за посиланнями на відповідний об’єкт  та мати можливість  слідкувати за цими об’єктами малої приватизації, які пропонуються до продажу на електронних аукціонах, а також взяти участь у торгах.

 За прозорими та відкритими правилами здійснювалась приватизація державного майна і в поточному році. Від продажу на електронних аукціонах  об’єктів  малої  приватизації  Чернівецької області до Державного бюджету перераховано понад 23,1 млн.грн, що забезпечило виконання плану за рік з находження коштів від приватизації державного майна.

Загалом в державі у  2020-2021 роках було проведено 3 700 приватизаційних онлайн-аукціонів, на яких зростання вартості активів становило 107% проти 21% у 2019 році.

Зростання кількості учасників аукціонів на сьогодні становить в середньому 4,8 учасників, раніше – 2,2. Це пряме свідчення довіри до приватизації через доступність максимуму інформації.

За цей час відбулося майже 4 000 успішних орендних аукціонів. Від початку 2021 року Фонд забезпечив надходження до Державного бюджету від оренди держмайна на суму  понад 1,45 млрд грн. 

Найголовніше в цьому напрямку – запровадження справжніх ринкових механізмів при передачі в оренду об’єктів державної нерухомості.

На наступний рік орієнтовно в області передбачено приватизацію таких об’єктів:

1.Нежитлова будівля загальною площею 137,0 кв.м, з допоміжними приміщеннями, що перебувають на балансі Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області у с. Романківці на Сокирянщині.

  1. Окреме майно у складі: лабораторний корпус із господарськими приміщеннями, що перебуває на балансі Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області у м. Чернівці по вул.Крижанівського Б,23-А.

 

  1. 3. Нежитлова будівля загальною площею 137 кв.м з господарськими приміщеннями, що перебувають на балансі Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області, по вул.Івасюка,1, с.Романківці, Сокирянський район, Чернівецька область.
  2. 4. Об’єкт незавершеного будівництва – школа у с. Слобода Новоселицького району.
  3. 5. Об’єкт незавершеного будівництва – лазня у с. Гордівці
    Дністровського району.
  4. 6. Частина будівлі колишнього медпункту площею 42,3 кв.м. який у процесі приватизації не увійшов до статутного капіталу ТзОВ «Суховерхівське» та перебуває на його балансі. у с.Суховерхів, 7. Державний пакет акцій у розмірі 21,524% статутного капіталу ПрАТ “Чернівецький радіотехнічний завод”.
  5. ЄМК Державного підприємства «Вашківський спиртовий завод» у м.Вашківці Вижницького району.
  6. ЄМК Державного підприємства «Карапчівський спиртовий завод» у с.Карапчів Глибоцького району.
  7. ЄМК Державного підприємства «Неполоковецький комбінат хлібопродуктів» смт. Неполоківці, Кіцманський р-н, Чернівецька обл.
  8. Окреме майно – будівля передавального радіоцентру, обзорний локатор, загальною площею 87,40 кв. м, що перебуває на балансі Львівського регіонального структурного підрозділу Украероруху державного підприємства обслуговування повітряного руху України, у с.Чагор Глибоцького району.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

peredplata