У чотирьох дітей у Хмельницькому виявили хворобу Лайма, яку провокує укус кліща

У чотирьох дітей цьогоріч у Хмельницькому виявили хворобу Лайма. Про це розповіла лікарка-інфекціоністка міської дитячої лікарні Валентина Ловшина. За її словами, хворобу Лайма спричинили укуси кліщів. Чим вона небезпечна та скільки людей щоденно звертаються до хмельницьких травмпунктів, щоб витягнути кліщів, читайте у матеріалі Суспільного.

У чотирирічної Катрусі – підозра на хворобу Лайма, розповідає мама дівчинки Ірина Андрєєва. За її словами, за кілька днів до цього вона знайшла у доньки кліща за вухом.

«Ми далеко знаходилися від міста. Поблизу не було ніде лікаря, тому самотужки ми його вийняли. Ніби все продезінфікували, все було добре, але на третій день у нас з’явилося почервоніння, прийшлось нам звернутись до лікаря», – каже Ірина.

Як розповіла лікарка-інфекціоністка Хмельницької міської дитячої лікарні Валентина Ловшина, сезон кліщів – з березня по листопад. Весняний пік припадає на травень. Щодня на прийом приводять до десяти дітей, які постраждали від укусів кліщів.

«Це ті, які приходять через травмпункт або самі витягують і вони теж через деякий час приходять до мене, щоб порадитися, що ж їм робити, щоб не було ускладнень. Аналіз крові тут не поможе. Потрібне обстеження на антитіла до борелій. Імуноглобуліни М з’являються на 3-4 тижні – це гострий період іде», – говорить Валентина Ловшина.

За її словами, інкубаційний період хвороби Лайма – від 1 до 60 днів. Поки в організмі не з’явились антитіла, точний діагноз може поставити лише лікар.

«Якщо раптом на місці укусу з’явився маленький кружечок, еритема – це почервоніння, і вона росте в розмірах, то це шкірна форма хвороби Лайма. Чим раніше починати лікування, тим краще буде результат, і не доведемо до ускладнень. Буває, що хвороба дає ускладнення на зір, на серце, на нервову систему і на м’язи», – каже лікарка-інфекціоністка.

Зі слів завідувача приймально-сортувального відділу травмпункту Віталія Одарчука, щодня до травмпункту Хмельницької міської дитячої лікарні звертаються до семи дітей, щоб витягнути кліщів. Витягнутих кліщів лікарі намагаються залишати живими.

«Лабораторія особливо-небезпечних інфекцій, яка обстежує надалі ці кліщі, вимагає живих кліщів, тобто лише такі підлягають дослідженню. Обстеження кліщів в деяких країнах рекомендоване, в деяких – ні. Воно не завжди інформативне. Той факт, що ми лабораторно не знайшли збудника в кліща, не дає 100% гарантію, що він не був інфікованим», – розповідає Віталій Одарчук.

Якщо немає можливості витягнути кліща у травмпункті, можна зробити це самотужки, – каже Віталій Одарчук.

«Найкраще допомагає в цьому випадку видалення за допомогою нитки, петлі та викручування, в загальнодоступних джерелах багато відео, як це робити. Гаряча чи холодна олія, шприци, пінцети – це абсолютно не працює. За останні роки кількість інфікованих кліщів зростає. Якщо раніше це було відсотків 10, то тепер може сягати 40-50%%», – говорить чоловік.

Як розповів завідувач травмпункту закладу Руслан Колєсніков, за місяць до травмпункту Хмельницької міської лікарні звернулось 100 осіб, щоб витягнути кліщів. Це майже стільки ж, скільки за аналогічний період минулого року.

 

 

 

peredplata