Чернівецька область отримала партію вакцини компанії Johnson&Johnson

Чернівецька область отримала партію вакцини Janssen компанії Johnson&Johnson для щеплення від COVID-19. Її розприділять між медичними закладами області.

Про це повідомляє Департамент охорони здоров’я Чернівецької ОВА.

Як розповіла генеральна директорка ОКНП «Чернівецька обласна дитяча клінічна лікарня», координатора групи експертів ДОЗ ЧОВА за фахом «Педіатрія» Оксана Знак, вакцина Janssen однодозова, нею можуть щепитися всі охочі віком від 18 років. Бустерну дозу можна робити вже через 2 місяці після першого введення, проте цією ж вакциною.

«Ця вакцина також може використовуватися у якості бустерної дози у разі імунізації іншими вакцинами. Наприклад, якщо людина отримала дві дози щеплення вакциною Pfizer/BioNTech, то бустер можна робити вакциною Johnson&Johnson/Janssen. Головне, щоб після отримання другої дози вакцини Pfizer, Moderna, AstraZeneca чи CoronaVac минуло не менше 6 місяців», – пояснила Оксана Знак.

 

Довідково

За даними ВООЗ ефективність Janssen через 28 днів після щеплення складає 85,4% від тяжкого перебігу хвороби й 93,1% від госпіталізації. Її розробник зазначає, що введення другої бустерної дози з інтервалом у 56 днів забезпечує захист від важкого перебігу коронавірусної хвороби на 100%. ВООЗ не рекомендує щепитися Janssen тим, хто раніше мав серйозну алергічну реакцію на будь-який компонент вакцини. Якщо у вас температура тіла вище 38,5 C, щеплення слід відкласти, доки не зникне лихоманка. Вакцина не рекомендована особам молодше 18 років через брак досліджень у цій віковій групі.

peredplata