Може насуватися шоста хвиля COVID: на Буковині різко зросла кількість хворих

У Чернівецькій області різко зросла кількість хворих на COVID-19.

Про це в ефірі радіо “Буковина” розповів заступник епідвідділу Центру профілактики та контролю хвороб у Чернівецькій області Юрій Падурару.

Зокрема за 6 березня на Буковині зафіксовано понад 60 випадків COVID. Минулого тижні було – 272 випадки.

“У лютому зареєстрували у чотири рази більше хворих на коронавірус, ніж у січні. Це може свідчити про початок нової шостої хвилі захворюваності на COVID-19 у Чернівецькій області і ускладнення епідситуації у березні. Можливо, у нас розпочинається нова хвиля коронавірусу, яка викликана штамом Кракен”, – зазначив Юрій Падурару.

Водночас епідеміолог зазначив, що за показниками 2023 року Чернівецька область має одні із найнижчих показників захворюваності.

“Більше хворих фіксується у Хмельницькій, Рівненській, Тернопільській областях. У цих сусідніх областях відбувається зростання захворюваності. Але у нас фіксується високий рівень госпіталізації. Це означає, що у нас високий відсоток хворих з груп ризику”, – сказав Юрій Падурару.

Нагадаємо, у чотирьох областях вже офіційно підтверджені випадки підвид COVID-19 Кракен. У Чернівецькій області офіційних підтверджень ще немає. Але епідеміологи передбачають, що такі випадки вже можуть бути.

“Вважається, що штам Кракен може викликати епідемію. Щоб виявити його, відправляємо щомісяця до лабораторії МОЗ України по 50-100 зразків від хворих. Нещодавно отримали результати за лютий і штаму Кракен не виявлено. Але враховуючи різке зростання захворюваності і показників летальності, можемо прогнозувати, що цей штам на території області вже може циркулювати. Ми нещодавно відправили чергову партію зразків клінічного матеріалу від хворих і чекаємо результатів”, – пояснив епідеміолог.

Буковинцям нагадують про такі актуальні заходи, як вакцинація, масковий режим та дотримання дистанцій.

peredplata