У буковинських Вашківцях хворий на туберкульоз вмирає на сходах лікарні

У буковинських Вашківцях хворий на туберкульоз вмирає на сходах лікарніНаприкінці червня цього року на Буковині у Вашківцях Вижницького району напередодні закриття туберкульозного відділення місцевої лікарні по допомогу звернувся мешканець Вижницького району Андрій Рохоча: у зв\’язку з тим, що відділення з 1 липня мало бути ліквідоване, хворому на туберкульоз відмовили в наданні медичної допомоги. Чоловік ступив кілька кроків від порогу лікарні та впав мертвим. Про це під час виїзного прийому громадян у селі Вашківці народному депутатові від Всеукраїнського об\’єднання \”Свобода\” Руслану Зелику розповіли родичі померлого. Повідомляє прес-служба ЧОО ВО\”Свобода.

За кілька тижнів після цього, 27 липня, померла хвора на туберкульоз рідна сестра Андрія Рохоча – Юлія. Проте на цьому проблеми, пов\’язані зі впровадженням так званої \”медичної реформи\”, у Вашківцях не закінчилися. Як повідомили народному депутату лікарі Вашківської лікарні, впровадження реформи, замість поліпшення роботи медиків, спричиняє значні перешкоди. Йдеться про нові нормативи доїзду \”швидкої допомоги\” до хворих (щонайбільше – 20 хвилин після виклику). Як заявляють медпрацівники, по розбитих автошляхах наявною технікою неможливо вчасно дістатися до тих, хто потребує допомоги. Ба більше, вже місяць водії \”швидкої\” за власний кошт купують пальне на свою зміну. Владці ж обіцяють, що повертатимуть гроші, але коли це буде – невідомо, бо б\’юджет порожній. Також за власний кошт персонал \”швидкої\” нині змушений купувати й запчастини до автомобілів.

Не менш болюче питання для медиків та персоналу лікарень – зняття більшости доплат до зарплатні та якість ліків. Вашківські медичні працівники зазначають, що через таку недолугу реалізацію реформи знищується не лише сама система охорони здоров\’я, але й унеможливлюється надання якісної медичної допомоги населенню.

\”Проблеми, озвучені у Вашківцях, не розв\’язати на місцевому рівні. Переконаний, що така ж ситуація – по всій Україні. Маємо ще одне свідчення того, що суть так званої \”медичної реформи\”, яку впроваджує режим Януковича – заощадити на здоров\’ї українців. Але так бути не повинно. Запевняю, що почуті мною проблеми я, спільно з иншими депутатами-свободівцями, намагатимуся розв\’язати на найвищому рівні\”, – наголосив Руслан Зелик.

Народний депутат запевнив, що з приводу всіх звернень буковинців скерує запити у необхідні структури та з\’ясує обставини смерти двох вижничан.

peredplata