На Буковині почастішали випадки укусів зараженими кліщами: куди звертатись по допомогу

‼️Небезпечне інфекційне захворювання щороку дедалі більше шириться серед буковинців. Ідеться про іксодовий кліщовий бореліоз або ж хворобу Лайма. Епідемічну ситуацію щодо цієї недуги у краї фахівці розцінюють як нестійку.

Про це повідомляє Чернівецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

➡️Аналіз проведених досліджень за останні 10 років свідчить як про зростання чисельності переносників, так і про збільшення відсотку спонтанно заражених бореліями кліщів. Цими бактеріями інфікована кожна четверта-п’ята комаха. Найвищий процент інфікованості кліщів (до 30%) – у парках Чернівців – центральному імені Тараса Шевченка та «Жовтневому».

Після проведених нещодавно у цих парках акарицидних заходів, повторні ентомологічні обстеження виявили, що заселеність кліщами та їх кількість на оброблених територіях значно знизилася.

🪲У Центрі нагадують, кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб. Дорослих комах, що присмокталися, найчастіше помічають через два-три дні: на місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а паразит збільшується в розмірах.

🔬Здати кліща на виявлення борелій та оцінку ступеня індивідуальної інфікованості можна за адресою: Чернівці, вулиця Гакмана, 7, тел.: (0372) 55-16-17.

peredplata