Особливості професійного вигорання та способи його запобігання

Емоційний стан людей на роботі вважається важливою ланкою, що впливає на ефективність усієї команди. Саме тому професійне вигорання є вкрай небезпечним з погляду зіпсованого робочого процесу. Але і з цим явищем можна боротися, застосовуючи спеціальні практики.

Однією з основних причин вигорання є хронічна втома, що загострюється різними зовнішніми факторами. Наприклад, люди інстинктивно ставлять собі заборону на відпочинок, бажаючи приділити більше часу нібито корисній справі. Однак його слід опрацьовувати, щоб синдром не викликав фізичні захворювання або інший дискомфорт. Як варіант, можна розслабитись, якщо Elslots скачати на Андроїд і грати у безкоштовні версії азартних автоматів.

Можна сміливо сказати, що емоційне вигорання є результатом постійного контакту з різними людьми. Тобто йому більше схильні представники освітньої сфери, медицини, правоохоронних органів та інші. І, щоб запобігти появі синдрому, достатньо навчитися: розуміти та керувати своїми емоціями, виявляти емпатію, а також розслаблятися відповідно до власних уподобань.

Про стадії вигорання та їх характеристики

На думку психолога зі ScoolToGo, М. Кравченка, емоційне вигорання на роботі може включати 4 стадії. Сюди відносяться періоди: активності, загальної втоми, повного виснаження та вигорання. Дані стадії мають індивідуальні особливості:

  • Спочатку люди відчувають приплив радості, виявляють амбіції й ставлять завищену планку в плані очікувань. Але, вже тут, починаються проблеми зі спілкуванням (найбільше страждає ближнє коло людини);
  • Якщо фахівець досяг якогось ідеалу в роботі, він може дратувати сам себе (це гостро проявляється в тих професіях, де залучені особливі очікування до співробітників, наприклад, вчителя);
  • За відсутності можливості проявити індивідуальність, втома переростає у виснаження. На цьому етапі може зруйнуватися як кар’єра, а й інші сфери життя.

Наприкінці приходить вигорання, яке називають “точкою у професії”. Тут приходить ненависть до раніше виконуваних обов’язків. Також, людина може звинувачувати себе та свою роботу у погіршенні стосунків із сім’єю чи друзями. І найефективнішим варіантом вийти з кризи є зміна професії.

Способи запобігання вигоранню та відновленню ресурсу

Сучасні психологи радять застосовувати кілька дієвих практик, які допоможуть уникнути вигорання. І для початку важливо навчитися правильно планувати робочий день, складаючи список посильних завдань. Найважливіше ставити в пріоритет термінові справи й не піддаватися паніці, якщо щось йде не так.

Також допоможе впровадження будь-яких ресурсних активностей, щоб забезпечити корисні перерви між роботою. Краще зупинити увагу на чомусь простому, що можна виконувати регулярно. Наприклад, це можуть бути різні вправи дихання, фізична зарядка або банальна прогулянка біля будівлі. І, останнє – важливо не забувати про особисті цінності, які вважаються глибинними бажаннями нашого серця. Саме вони визначають, у якому напрямку йтиме життя та кар’єра людини.

peredplata