Не забудьте перевести годинники: Україна цієї ночі перейде на “зимовий” час

Цієї ночі Україна перейде на “зимовий” час. Переведення годинників почалося ще у 1981 році для економії електроенергії та подовження світлового дня й здійснюється двічі на рік: у березні (на “літній” час) та у жовтні (на “зимовий” час).

Стрілки годинника при переході на “зимовий” формат необхідно перевести на одну годину назад — з 04:00 на 03:00. Час на девайсах автоматично “перестрибне” на одну годину назад. На механічних годинниках потрібно переводити час самостійно.

 

Переведення часу: як це впливає на організм

Вчені наголошують, що переведення стрілок годинника може спровокувати розвиток серцево-судинних та імунних захворювань, тому що воно змінює біологічний ритм людини. Нестача сну та зміна режиму також можуть стати причиною стресів. Тому важливо виконувати кілька рекомендацій, завдяки чому адаптація через переведення годинника на “зимовий” час буде менш травматичною:

  • гуляйте на свіжому повітрі — так ви зможете наситити мозок киснем;
  • зранку розминайте м’язи — фізичні вправи допоможуть прокидатися енергійними та в хорошому настрої;
  • зробіть акцент на сніданках — зранку краще споживати ситну їжу, щоб запустити організм.

Чому в Україні не скасували переведення годинника

У 2021 році депутати в Україні задумувались над тим, щоб скасувати переведення годинника. Ці плани вони аргументували кількома пунктами:

  • питання безпеки — “відірвати” східні області України від “московського” часу;
  • питання захисту здоров’я — в момент сезонної зміни часу організм людини відчуває сильний стрес;
  • питання енергетики — деякі депутати наголошували, що переведення годинників не сильно впливає на загальну економію енергоресурсів.

Проте нововведення так і не набуло чинності, адже не пройшло фінального читання в залі парламенту, тобто голосування за нього.

Нагадаємо, у Євросоюзі, який також здійснює переходи на зимовий та літній час, тривають дискусії про скасування переходу на літній час. Це питання планують врегулювати до 2026 року.

peredplata