Як врятуватись, потрапивши в хуртовину

Зима в Україні може бути непередбачуваною не тільки через воєнні загрози, а й через погодні умови. Снігові заноси, хоча і є її невід’ємною частиною, можуть стати проблемою не тільки для транспортних служб, а й для простих людей. Особливо, якщо хуртовина застала на трасі. Це справді небезпечне явище, яке загрожує здоров’ю та життю людей.

Що робити, потрапивши в хуртовину

Приємно споглядати сніг, сидячі вдома під ковдрою, та граючи у ВІП Казино, а от на трасі снігові заноси можуть становити справжню загрозу життю. Тож потрібно знати певні правила, які допоможуть уникнути неприємностей:

  • якщо вирушаєте в поїздку власною автівкою взимку, повідомляйте свій маршрут родичам та друзям;
  • якщо плануєте поїздку автобусом, беріть із собою додаткову воду, їжу. Якщо через негоду автобус буде змушений стояти на трасі, вам не доведеться голодувати;
  • подорожуючи на автівці, обирайте великі дороги та шосе. По-перше, їх розчищають, а по-друге, ви зможете попросити допомогу в інших водіїв, якщо раптом щось станеться;
  • не перевищуйте швидкість. Хуртовина — це саме той час, коли тихіше ідеш, далі будеш;
  • вмикайте фари, щоб вас було видно іншим учасникам дорожнього руху.

Пам’ятайте, що через хуртовину та сильний вітер ваша подорож може бути значно довшою, ніж зазвичай. Тож обов’язково майте запас питної води, їжі, перекусів. Не забувайте про ліки, якщо їх треба приймати регулярно. Краще взяти з собою запас.

Якщо довелось зупинитись через хурделицю, дотримуйтесь правил безпеки:

  • відкривайте вікно, щоб не отруїтися чадним газом;
  • увімкніть аварійку, щоб машину було видно;
  • без гострої потреби не полишайте автівку;
  • чекайте на повідомлення від офіційних джерел про стан на дорозі.

В більшості випадків люди, які потрапили в хурделицю на дорозі, просто мають дочекатись покращення погодних умов, або розчищування дороги. Але буває, що очікування занадто довге.

Що робити, якщо довелось йти в хурделицю пішки

Якщо автівка зламалась, або перспектив дочекатись руху транспорту немає, спробуйте знайти поблизу готель чи інше житло через інтернет. Можна просто знайти найближчий населений пункт та вирушити до нього, в пошуках допомоги. Але тільки, якщо до нього не більше 2-3 кілометрів. Адже довший шлях може бути надто небезпечним. Обирайте маршрут дорогою та уникайте ям та ярів. Їх замітатиме сніг, а це небезпечно для вас. Перед тим, як вирушити на допомогу, спробуйте зв’язатись з ДСНС та запросити поміч. 

Якщо в дорозі ви відчули, що сили скінчились, зупиніться. Це потрібно для того, щоб не втратити орієнтацію в просторі. Невеличкий привал допоможе набратись сил. Сядьте в сухий сніг, повернувшись спиною до вітру. Якщо є можливість сісти біля дерева або чагарнику — обирайте їх, вони дещо захистять од вітру. Якщо снігу вже багато, можна спробувати створити сніжну капсулу, щоб укритись в ній, як у барлозі. Перепочивши та відновивши подих через деякий час можна продовжити шлях о укриття. Адже найважливіше в хуртовину й мороз — якнайшвидше дістатись місця, де можна відігрітись.

peredplata