У Чернівцях в лікарні помер чоловік, у якого виявили правець

45-річний буковинець, у якого підтвердили захворювання на правець, помер у лікарні. Він мав важку форму хвороби та останній десять років не отримував щеплення від цієї інфекції.

Цю інформацію Суспільному підтвердила гендиректорка обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталя Гопко.

“У нього вже була в розпалі хвороба. У важкій формі. Все що робили лікарі, не дало результату”, – каже Гопко.

Чоловік звернувся до медзакладу зі скаргами на гнійну рану стопи. Про це 5 січня повідомили на Facebook-сторінці обласного центру контролю та профілактики хвороб. Згодом у нього почалися спазми м’язів обличчя та напруження м’язів шиї, плечей та потилиці. Чоловіку вводили медзасоби для профілактики правця.

Що відомо про правець

Правець – захворювання, яке не передається від людини до людини. Воно виникає у разі пошкодження шкіри чи слизової оболонки, бо у рану можуть потрапити спори бактерій, які викликають хворобу.

Перші симптоми з’являються впродовж 5-21 дня після інфікування. Йдеться про:

  • судоми м’язів;
  • людині стає важко ковтати;
  • головний біль;
  • лихоманка;
  • надмірне потовиділення.

Якщо з’являються ці симптоми, у центрі радять відразу звертатися до лікаря. Смертність від правця становить від 10 до 70% – це залежить від своєчасного лікування, а також віку та стану здоров’я людини.

Щоб запобігти інфікуванню правцем, радять вакцинуватися. Згідно з календарем щеплень, вакцинацію від правця проводять дитині у 2, 4, 6 та 18 місяців. Потім у 6 та 16 років має бути ревакцинація.

За інформацією центру, дорослі від 26 років мають ревакцинуватися кожні 10 років.

Джерело: Суспільне

peredplata