На Буковині зареєстровано зростання захворюваності на кашлюк

 На Буковині зареєстровано зростання захворюваності на кашлюк.

Торік у регіоні зафіксували 27 випадків цієї небезпечної недуги, тоді як у 2022 році – лише 1. Усі хворі діти – мешканці Чернівецького району. Найвищі показники захворюваності були в Чернівцях (19 хворих).

Кашлюк – украй заразне інфекційне захворювання дихальних шляхів. Збудником є бактерія. Кашлюк легко поширюється повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. 

Інкубаційний період триває від 6 до 20 днів, частіше 9-10 днів.

🩺 При кашлюку у хворих виникають напади кашлю, які закінчуються характерним шумним вдихом з післякашльовим блюванням. У немовлят може бути тимчасове припинення дихання.

Першими ознаками кашлюку є помірний жар, нежить, кашель, який, як правило, переходить у судомний. Пневмонія є поширеним ускладненням від кашлюку, рідше виникають конвульсії і ураження головного мозку (енцефалопатія). 

🟢 Запобігти кашлюку можна завдяки вакцинації. Відповідно до Національного календаря щеплень, імунізувати дітей необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців.

💉 Для щеплення використовують вакцини з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. Вони формують стійкий імунітет проти кашлюку, дифтерії та правця.

Джерело: Чернівецький обласний центр контролю та профілактики хвороб

peredplata