На Буковині виявлено перший випадок захворювання на коронавірус “Дженні”

На Буковині виявлено перший випадок захворювання на коронавірус “Дженні”.

Про це повідомляє МОЗ.

“Дженні” — субваріант штаму коронавірусу “Омікрон” — переважає на території України впродовж епідсезону 2023-2024. Протягом січня 42 випадки “Дженні” виявили у 12 областях: Житомирській (4), Івано-Франківській (1), Київській (4 — в області та 4 — у столиці), Львівській (6), Одеській (1), Сумській (8), Хмельницькій (4), Волинській (2), Черкаській (5), Чернівецькій (1), Рівненській (1) і Чернігівській (1) областях.

Серед 42 захворілих 8 пацієнтів потребували госпіталізації до медзакладів, лише одна людина мала два щеплення проти COVID-19.

“За субваріантами COVID-19 ведеться епідеміологічне спостереження як на рівні України, так і у світі. У кожного субваріанту є певні особливості, але наразі субваріант “Дженні” — це або середній, або легкий перебіг захворювання. Майже половина захворілих — люди старше 60 років, лише 8 українців мали незавершений курс з первинної вакцинації (з них лише дві людини — дві дози), решта — невакциновані. Пункти щеплення в країні забезпечені безоплатною вакциною, тому людям, які пропустили щеплення, або особам з групи ризику важкого перебігу захворювання необхідно проконсультуватися з сімейним лікарем та зробити щеплення”, — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

В Україні для щеплень використовують вакцини “Comirnaty” (виробник “Pfizer”). Для дітей з 5-річного віку використовується вакцина проти COVID-19 “Comirnaty” для дітей (виробник “Pfizer”). Також доступна Омікрон-специфічна вакцина (виробник “Pfizer”), рекомендована для бустерних щеплень людям, які мають два щеплення.

Щеплення — безоплатні та доступні у всіх областях, інформацію про найближчий пункт вакцинації, їх адреси та графік роботи можна отримати, зателефонувавши до контакт-центру МОЗ за номером 0 800 60 20 19.

peredplata