У Чернівецькій області з 2023 року виявлено майже 400 пацієнтів з туберкульозом

Сьогодні на засіданні Координаційної ради з питань громадського здоров’я при облдержадміністрації одним із питань була протидія захворюваності на туберкульоз, спікером з якого виступила директорка Департаменту охорони здоров’я ЧОВА Наталія Свестун.
 
Зокрема вона повідомила, що за 2023 рік у Чернівецькій області було вперше виявлено 332 пацієнти з туберкульозом (у тому числі, 11 осіб серед ВПО), що на 16,1% більше показника 2022 року, а станом на 1 квітня 2024 р., відповідно, 67 пацієнтів.
 
– З метою раннього виявлення туберкульозу, торік в області було стовідсотково обстежено всіх контактних осіб, що майже на чверть перевищує відповідний загальноукраїнський показник, – відзначила головний медик області Наталія Свестун. – В області розроблено маршрут пацієнта з підозрою на туберкульоз, до роботи активно залучено, насамперед, сімейних лікарів, молекулярно-генетичні лабораторії тощо. Крім цього, за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у Чернівецькій області наразі впроваджується проєкт РАТН «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні» з питань профілактики, раннього виявлення туберкульозу серед населення області.
 
У своєму виступі директорка ДОЗ не обійшла увагою існуючі проблеми з питання протидії туберкульозу, водночас озвучивши шляхи їх вирішення, а також розповіла учасникам засідання про роботу з надання в області паліативної допомоги хворим на туберкульоз.
 
Джерело: Департамент охорони здоров’я Чернівецької ОДА
 

peredplata