На Буковині процедури тромболізису проводять найбільше серед усіх регіонів України

Щороку в Україні реєструють близько 50 тисяч випадків гострого інфаркту міокарда, у середньому по тисячі на кожен мільйон населення. Зважаючи на те, що особлива небезпека серцево-судинних захворювань полягає у їх гострому несподіваному початку, часто з розвитком життєвонебезпечних ускладнень, великого значення набуває своєчасне надання висококваліфікованого лікування. Найбільш доступним методом такої допомоги є на сьогодні тромболітична терапія.

На Буковині процедури тромболізису проводять найбільше серед усіх регіонів України

\”Якщо ще кілька років тому тромболізис був доступний лише у стаціонарі обласного кардіодиспансеру, то тепер його активно застосовують у районних лікарнях, а з минулого року, завдяки забезпеченню служби екстреної медичної допомоги дороговартісними препаратами для проведення тромболітичної терапії, навіть безпосередньо на борту карети \”швидкої\”, – каже головний лікар Чернівецького обласного клінічного кардіологічного диспансеру, головний кардіолог Чернівецької області Ірина Маковійчук.

Лише за 9 місяців 2013 року в цілому в області було проведено 254 процедури тромболізису у хворих із гострим інфарктом міокарда. З них – 93 в обласному кардіодиспансері, 109 – у центральних районних лікарнях (для порівняння, 2012 року – 83), 52 – бригадами екстреної медичної допомоги, з яких 23 було зроблено під час викликів \”швидкої\” у Чернівцях, а 29 – на виїздах у районах області. Загальна ж вартість використаних для проведення тромболізису препаратів склала майже 1,5 мільйона гривень.

За статистичними розрахунками, тромболітичну терапію мають застосовувати у середньому третині хворих із гострим інфарктом міокарда (зважаючи на цілу низку протипоказів, так зване терапевтичне вікно, відмови пацієнтів тощо). Таким чином, у Чернівецькій області протягом року тромболізис мають виконувати 250-300 пацієнтам.

peredplata