У Чернівцях лікарі за годину провели дві надскладні операції 82-річній пацієнтці

У Чернівецькій обласній клінічній лікарні провели симультанну операцію, яка передбачає декілька хірургічних втручань. 

Про це повідомляє Чернівецька обласна рада.

Так, медики здійснили одразу два хірургічних втручання одній пацієнтці лише за годину. Лікарям вдалося врятувати життя 82-річній жінці. 

До закладу її доправили з гострим інфарктом міокарда та тромбозом артерій нижньої кінцівки. Кожна з цих проблеми вимагала негайного вирішення. Тож медики виконали так звану симультанну операцію. Це сучасний метод комбінування втручань і їхнє одномоментне проведення.

«Відбувся консиліум. Судинні хірурги сказали, що оперувати нижню кінцівку треба, але в такому стані пацієнтка не витримає операцію. Вирішено було спочатку оперувати серце – зробили балонну ангіопластику та стентування. Щойно кардіохірурги закінчили, до роботи приступила бригада судинних хірургів. Одна операційна, одна анестезіологічна бригада. Між первинним втручанням на серці до початку операції на нижній кінцівці минуло хвилин 20. Все відбувалося дуже швидко», – пояснив завідувач відділення інтервенційної кардіології та кардіохірургії Андрій Лісовенко. 

За словами завідувача відділення судинної хірургії Миколи Ільчишина, окрім важкої серцевої патології, у пацієнтки була критична ішемія правої ноги, яка потребувала або тромбектомії – видалення тромбу з просвіту артерії, або ампутації кінцівки. 

«Під час поступлення пацієнтки нога була мармуровою – на грані ампутації. Після тромбектомії ще на операційному столі стан ноги одразу покращився, вона потепліла. І кардіохірурги, і судинні хірурги спрацювали блискавично та злагоджено. Особливо хочу відзначити анестезіологічну команду – дві операції ми здійснили під одним наркозним супроводом», – пояснив Микола Ільчишин. 

У обласній лікарні наголошують, такі операції тут можливі завдяки багатопрофільності закладу.

peredplata

Залишити відповідь