У Чернівцях на диспансерному обліку – понад 230 ВІЛ-інфікованих

За інформацією прес-служби міської ради управління охорони здоров’я міської ради продовжить роботу щодо забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД в місті Чернівцях. Таке рішення прийнято сьогодні, 22 квітня, на засіданні виконавчого комітету Чернівецької міської ради.

На виконання Загальнодержавної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2010-2013 роки у Чернівцях було реалізовано низку заходів. Виконавчими органами міської ради проводиться робота по впровадженню інформаційно-просвітницьких програм, інтерактивних форм роботи для здобуття знань і формуванню навичок щодо зменшення вразливості до інфікування ВІЛ/СНІДом.

Проводиться робота щодо дотримання чинного законодавства з питань ВІЛ/СНІДу з метою подолання всіх форм дискримінації у сфері праці та трудових відносин. Міським центром зайнятості проводиться роз’яснювальна робота серед керівників і представників кадрових служб підприємств, установ та організацій міста щодо дотримання законодавства з питань ВІЛ/СНІДу при прийомі на роботу та створення безпечних умов праці для даної категорії осіб. На адресу міської ради від ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД щодо дискримінації їх у сфері праці та трудових відносин заяв чи скарг не надходило.

Станом на 01.01.2014 року кількість ВІЛ-інфікованих осіб, які знаходяться на диспансерному обліку у Чернівцях, складає 232 особи, в тому числі 5 дітей у віці до 14 років. Кількість хворих на СНІД становить 74 особи.

У поліклінічних закладах міської комунальної власності функціонує 4 кабінети «Довіра», де кожний бажаючий має можливість обстежитись на ВІЛ-інфекцію анонімно та безкоштовно, отримати тестове та післятестове консультування. Протягом 2013 року в лікувально-профілактичних закладах міської комунальної власності проконсультовано та охоплено тестуванням на ВІЛ-інфекцію 11 786 осіб. Під час проведення медичних профілактичних оглядів проводиться роз’яснювальна робота з приводу дотримання правил гігієни, санітарії. У жіночих консультаціях пологових будинків проводиться до- та післятестове консультування всіх вагітних.

Реалізуючи заходи протидії епідемії ВІЛ/СНІДу в місті КМУ «Міська дитяча поліклініка» в тісній співпраці з обласним центром з профілактики та боротьби зі СНІДом забезпечує медико-соціальноий та психологічний супровід дітей, народжених від ВІЛ-позитивних матерів. Всі діти охоплені оглядами відповідними фахівцями, спеціалістами та загальним лабораторним обстеженням, забезпечені адаптованими молочними сумішами, психологічною підтримкою. Дітям розроблені індивідуальні плани щеплень.

Управління освіти міської ради, педколективи шкіл міста працюють над впровадженням концепції з формування позитивної мотивації до здорового спосoбу життя у дітей. Налагоджена тісна співпраця з громадськими організаціями міста «Життя заради життя», «Нова сім’я», «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» щодо пропаганди здорового способу життя, боротьби зі СНІДом.

peredplata