Як зробити дитячий відпочинок влітку безпечним

Літо – найбажаніша та найулюбленіша пора для дітей, адже в них з’являється багато вільного часу через початок літніх канікул. Тут і відпочинок із друзями на річці чи озері, веселі ігри, а ще – цікаві прогулянки або подорожі до лісу. Відпочинок влітку завжди йде на користь, проте саме в цей період дорослим потрібно бути особливо уважними з дітьми. Адже через те, що діти більше часу проводять самі без нагляду, вони можуть потрапити в небезпечну ситуацію. Щоб запобігти біді, потрібно дітям роз’яснити всі найважливіші правила безпечної поведінки.

В літню пору, коли на вулиці спекотна погода, можна побачити чимало дітей поблизу води. Добре, якщо вони обрали місце для свого відпочинку офіційний пляж, де є рятувальна служба. Проте дуже часто діти відпочивають у місцях, які не обладнані для відпочинку і не замислюються над тим, що це може призвести до трагічних наслідків. Не варто забувати, що коли трапляється біда, важлива кожна секунда і, якщо поруч не буде дорослих, діти можуть розгубитися. Окрім того, коли діти на пляжі самі, вони не слідкують один за одним і коли комусь потрібна допомога, далеко не одразу це помічають. Також часто діти полюбляють стрибати з берега у воду. Це дуже небезпечно, оскільки не знаючи дна водойми, можна серйозно травмуватися. Також це призводить до різкої зміни температури тіла, що може завдати шкоди здоров’ю. Саме тому, дітям не можна відпочивати поблизу водойм без супроводу дорослих і в непристосованих для цього місцях.

Оскільки третину Чернівецької області займають ліси, не дивно, що є чимало охочих відпочити у лісових масивах. Дітям це також приносить чимале задоволення. Проте вирушаючи на відпочинок у ліс, слід дотримуватися правил безпеки. Зокрема, розведення вогню для школярів є цікавим задоволенням. Проте діти повинні знати, що облаштовуючи місце для багаття, потрібно вибрати безпечне ділянку, адже у спекотну погоду для виникнення пожежі досить найменшої іскри. Тому не можна розводити вогонь поблизу дерев та сухої трави. Вибране місце добре розчистіть. Обов’язково спостерігайте за полум’ям, а коли залишаєте місце де розводили багаття, загасіть його та засипте землею чи залийте водою. Коли ви залишаєте місце відпочинку, за собою потрібно впорядкувати територію, адже залишені на сонячній галявині пляшки чи уламки скла, фокусуючи сонячне проміння, здатні спрацювати як запалювальні лінзи і призвести до пожежі.

Також у літку часто виникають грозові дощі. Літні грози особливі тим, що вони виникають за короткий проміжок часу. Якщо під час грози з’являються блискавки, дітям слід знати, як поводитися у таких випадках. Не потрібно ховатись під високими деревами, особливо поодинокими. Мобільні телефони, які на сьогоднішній день є майже у всіх, мають властивість притягувати розряд, отож його треба вимкнути. Не слід стояти поблизу металевих предметів. Також слід пам’ятати, що якщо ви перебуваєте на відкритій території, не можна бігти, їхати на велосипеді. Не бажано знаходитися біля багаття, тому що в нагрітого повітря провідність для блискавки більша. Якщо на вас є якісь металеві предметі, їх потрібно зняти і покласти якомога далі від себе. Тимчасовим місцем схованки може послугувати яр чи яма, на землю не потрібно лягати чи сідати, а лише присісти та схилити голову.

Під час канікул діти часто залишаються вдома самі. В таких випадках, батькам слід нагадати дітям правила безпеки. Також поруч із телефоном слід записати номери екстрених служб або дорослих, до кого діти можуть звернутися у випадку виникнення надзвичайної події. Батьки можуть навчити дітей правилам безпеки показово. Для цього дорослі спільно з малечою можуть змоделювати виникнення пожежі чи іншої надзвичайної події, під час якої продемонструвати як правильно діяти. Насамкінець, батькам потрібно пам’ятати, що залишаючи дітей вдома одних, слід ховати сірники та запальнички в недоступних для дітей місцях і подалі від легкозаймистих речовин. Ігри дітей з сірниками часто приводять до трагічних наслідків.

Дотримання основних правил безпечної поведінки допоможе уникнути неприємностей та дозволить гарно провести вільний час.

Прес-служба УДСНС України у Чернівецькій області

peredplata