Грип та його профілактика

Грип та його профілактикаВ осінньо-зимовий період значно зростає кількість гострих респіраторних інфекційних захворювань, одним із найнебезпечніших серед яких є грип. Це гостре захворювання, яке характеризується різким токсикозом, катаральними явищами у вигляді риніту, закладеністю носа і кашлем з ураженням бронхів.

Збудником цієї хвороби є вірус, а джерелом інфекції — хвора людина. Найбільше інфекція поширюється нею в перші дні захворювання, коли при кашлі або чханні з крапельками слизу та слини віруси інтенсивно виділяються у зовнішнє середовище, а потім потрапляють до дихальних шляхів здорових людей.

Найбільш сприятливі умови для розмноження вірусу виникають в переохолодженому організмі, тому велика кількість захворювань припадає на період з листопада по березень. Інкубаційний період при грипі та інших ГРВІ триває від де-кількох годин до 1-2 діб. Захворювання починається гостро. Першими ознаками грипу є висока температура (до 39-40°), лихоманка, сильний головний біль, біль у м’язах, кістках, суглобах, слабкість, млявість, нежить, на 2-3 добу з’являється кашель.

Особливо небезпечний грип великою ймовірністю розвитку ускладнень: запалення легень, придаткових пазух носа і середнього вуха, менінгіту, менінгоенцефаліту, міокардитів, серцево-судинних кризів. Нерідко, на жаль, трапляються й летальні випадки.

З 30 вересня цього року в місті Чернівці розпочато проведення щотижневого епідеміологічного аналізу захворюваності на гострі респіраторні вірусні захворювання, в тому числі на грип в епідемічному сезоні 2011-2012 років. За даними оперативного моніторингу, ситуація з гострих респіраторних вірусних захворювань на території міста Чернівці є неепідемічною та відповідає сезонній. Наразі росту захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції по місту не спостерігається. Захворюваності на грип та летальних випадків цієї осені не зареєстровано. На 42-му тижні 2011 р. (з 14.10.11р. по 20.10.11р.) зареєстровано 1781 випадків ГРВІ, з них 66% серед дітей до 18 років (для порівняння, на 42-му тижні 2010 р. зареєстровано 2445 хворих на ГРВІ, в т. ч. 60% серед дітей). Нині захворюваність перебуває нижче епідемічного порогу на 36,2%.

В епідемічний сезон 2011/2012 Всесвітня організація охорони здоров’я прогнозує переважну циркуляцію наступних штамів вірусу грипу: A/California/7/2009 (H1N1); A/Perth/16/2009 (H3N2); B/Brisbane/60/2008.

Найбільш ефективним про-філактичним захистом проти захворювання на сезонний грип вважається специфічна про-філактика — вакцинація проти грипу. Щеплення забезпечує індивідуальний імунітет у вакцинованих, однак не дозволяє створити колективного імунітету, а відтак — вплинути на циркуляцію актуального для даного епідемічного сезону збудника грипу. З метою зниження рівня захворюваності на грип рекомендується досягти охоплення населення вакцинопрофілактикою не менше ніж 20%.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України, станом на 07.09.2011 р. дозволені до застосування у епідемічному сезоні 2011/2012 років наступні вакцини для профілактики грипу: ІНФЛУВАК/INFLUVAC® (Нідерланди); ГРИППОВАК (Росія); ВАКСІГРИП/VAXIGRIP (Франція); ГРИППОЛ® ПЛЮС (Росія); Інтанза*15/Інтанза*9 (Іntanzа*15/ Іntanzа*9) (Франція).

Щепленням проти грипу підлягають в першу чергу контингенти групи ризику: діти дошкільних навчальних закладів, учні загальноосвітніх шкіл та шкіл-інтернатів, студенти, працівники навчально-виховних та позашкільних закладів, працівники шкіл та ВУЗів, медичні працівники, працівники сфери обслуговування, торгівлі, транспорту, вагітні жінки, особи, котрі часто хворіють на ГРВІ, з хронічною патологією легень та серцево-судинними захворюваннями; а також хворі на цукровий діабет, ожиріння тощо.

В разі неможливості проведення вакцинації залишається актуальним підвищення захисних сил організму – імунітету; вживання харчових продуктів, які містять фітонциди та багаті на вітаміни (часник, цибуля, цитрусові, малина, калина); намагатись не переохолоджуватись, тепло вдягатися. Із засобів неспецифічної профілактики можна використовувати інтерферон, імуноглобуліни, оксолінову мазь та інше. Приміщення необхідно провітрювати, проводити вологе прибирання з використанням дезінфекційних засобів. При спілкуванні з хворим необхідно використовувати індивідуальні засоби захисту (маски із чотирьохшарової марлі), дотримуватись правил «кашльового етикету» та особистої гігієни рук.

Наталія Захарюк,
лікар-епідеміолог міської СЕС

peredplata