Сьогодні Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Сьогодні Всесвітній день боротьби зі СНІДомЩо таке Всесвітній день боротьби зі СНІДом?

Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається в усьому світі щороку 1 грудня. Він став одним із найбільш визнаних міжнародних днів здоров’я і важливою можливістю для підвищення рівня обізнаності, вшанування пам’яті тих, хто пішов з життя, та святкування здобутків, таких як розширення доступу до лікувально-профілактичних послуг.

Відзначення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом було започатковано у 1987 році Глобальною програмою зі СНІДу Всесвітньої організації охорони здоров’я, і вперше цей день відзначався 1 грудня 1988 року. У 1996 році почала діяти Об’єднана програма ООН з ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС), яка взяла на себе планування Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом і сприяння його відзначенню. ЮНЕЙДС не зосереджувалася тільки на одному дні, а створила Всесвітню кампанію з питань СНІДу, яка у 2004 році стала самостійною організацією. http://www.worldaidscampaign.org

Всесвітній день боротьби зі СНІДом – це можливість дізнатися про факти щодо ВІЛ-інфекції і втілити знання у практику. Якщо люди розуміють, як передається ВІЛ-інфекція, як їй можна запобігти та усвідомлюють сьогоднішню реальність життя з ВІЛ – вони можуть за допомогою цих знань дбати про власне здоров’я і здоров’я інших та лікувати тих, хто живе з ВІЛ, відверто, з повагою та розумінням.

Крім того, Всесвітній день боротьби зі СНІДом надає можливість продемонструвати підтримку людям, які живуть з ВІЛ, одягнувши червону стрічку – міжнародний символ обізнаності про ВІЛ-інфекцію.

Чому 2011 рік особливий?

У червні 2011 року світові лідери зібралися у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку на Засідання високого рівня з питань ВІЛ/СНІДу в рамках Генеральної асамблеї ООН. У цьому році виповнюється 30 років з виявлення першого випадку СНІДу. За цей час від СНІДу померло 30 мільйонів людей. Зараз у світі понад 34 мільйонів людей живуть з ВІЛ, але тільки 6 мільйонів з них проходять лікування. На Засіданні високого рівня держави-члени ООН одностайно прийняли нову Політичну декларацію з ВІЛ/СНІДу «Активізація наших зусиль з викорінення ВІЛ/СНІДу». У Декларації поставлені нові амбітні цілі:

· до 2015 року вдвічі скоротити показники передачі ВІЛ-інфекції статевим шляхом;

· скоротити на 50% до 2015 року передачу ВІЛ-інфекції серед споживачів ін’єкційних наркотиків;

· викорінити до 2015 року передачу ВІЛ-інфекції новонародженим;

· розширити доступ до антиретровірусної терапії з тим, щоб до 2015 року це рятівне лікування отримували 15 мільйонів осіб;

· скоротити до 2015 року на 50% смертність від туберкульозу серед людей, які живуть з ВІЛ.

Тема Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом у 2011 році

В напрямку цілі «НУЛЬ»: швидше розумніше краще.

Цього року Всесвітній день боротьби зі СНІДом проходить під девізом «В напрямку цілі «НУЛЬ»:

нуль нових випадків ВІЛ-інфекції;

нуль дискримінації;

нуль смертей від СНІДу.

Чому Всесвітній день боротьби зі СНІДом важливий для України?

З 2001 року кількість людей, які живуть з ВІЛ, у Східній Європі та Центральній Азії збільшилася на 250%. Головною причиною ВІЛ-інфекції в цьому регіоні залишається споживання ін’єкційних наркотиків. На Росію та Україну припадає майже 90% обсягу епідемії в регіоні, проте, спостерігається також масштабна передача ВІЛ статевим партнерам людей, які споживають наркотики.

За останні 24 роки в Україні від СНІДу померло 23506 людей. Країна продовжує потерпати від сильної епідемії: зокрема, поширеність ВІЛ-інфекції серед дорослого населення (15-49 років) становить 1,1% (Звіт ЮНЕЙДС до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, 2011 р.).

За оцінками, в Україні з ВІЛ живе 350 тис. людей, однак, за даними Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань, тільки 197083 з них офіційно зареєстровані, в тому числі 43775 хворих на СНІД. Таким чином, тільки 30% людей, які живуть з ВІЛ, знають свій ВІЛ-статус.

За даними МОЗ України на 1 жовтня 2011 року, 25137 людей, які живуть з ВІЛ, проходять АРВ лікування, що відповідає задоволенню 9-11% потреби в Україні (ця цифра розрахована на основі Керівних принципів ВООЗ 2010 р.). Це – один з найнижчих показників у світі (Глобальний Звіт ЮНЕЙДС про СНІД, 2010 р.; Звіт ЮНЕЙДС до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, 2011 р.). За даними МОЗ, дефіцит асигнувань з Державного бюджету на реалізацію Національної програми боротьби зі СНІДом у 2011 році дорівнює 51%, або 27,6 млн. дол. (кошти виділяються переважно на закупівлю ліків і діагностику).

Україна починає запроваджувати ефективні програмні підходи, але обсяг інвестицій залишається недостатнім, несумірним масштабам епідемії. У 2008 році Україна інвестувала майже третину бюджету, передбаченого на профілактику, на потреби основних вразливих груп населення, але для споживачів ін’єкційних наркотиків, чоловіків, які практикують секс з чоловіками, та працівників комерційного сексу потреба вдвічі перевищує наявні кошти. Моделювання, проведене ЮНЕЙДС, дає підстави вважати, що подвоєння річного обсягу інвестицій, пов’язаних із проблемою СНІДу в Україні, та розширення охоплення людей, які споживають наркотики, працівників комерційного сексу та чоловіків, які практикують секс з чоловіками, програмами профілактики та лікування ВІЛ-інфекції могло б до 2015 року скоротити щорічну кількість нових випадків ВІЛ-інфекції на 65% (Звіт ЮНЕЙДС до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, 2011 р).

Епідемія СНІДу в Україні: Тривалість епідемії СНІДу – 24 роки; 23506 – Кількість людей, померлих від СНІДу з початку епідемії; 350000 – Кількість людей, які живуть з ВІЛ; 44%- Відсоткова частка жінок і дівчат серед людей, які живуть з ВІЛ; 25000 (10% від потреби) – Кількість людей, які проходять лікування від ВІЛ-інфекції; За оцінками, в Україні щодня 87 осіб інфікуються ВІЛ, а 50 помирають від СНІДу.

Основні повідомлення (глобальні) Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом у 2011 році

1. Лікування ВІЛ-інфекції має вирішальний вплив на рятування життів і просування зусиль із профілактики ВІЛ-інфекції. У глобальному масштабі майже 50% осіб, які мають право на лікування від ВІЛ-інфекції, зараз мають доступ до нього.

2. Припинити виникнення нових випадків ВІЛ-інфекції у дітей – у наших силах. У глобальному масштабі майже 50% вагітних жінок, які живуть з ВІЛ, проходили АРТ для попередження передачі вірусу своїм дітям.

3. Кількість нових випадків ВІЛ-інфекції зараз найнижча з 1997 року. Зниження цього показника зараз спостерігається у 21 з 24 країн, що подають звіти.

Майже половина людей, які мають право на лікування від ВІЛ-інфекції, зараз отримують його

Є вагомі докази того, що лікування може зменшити кількість нових випадків ВІЛ-інфекції (навіть на 96%). З’являються свідчення того, що лікування вже допомагає зменшувати кількість нових випадків. 6,6 млн. (47%) з 14,2 млн. людей, які мають право на лікування у країнах з низьким і середнім рівнем доходів, отримують його. 11 країн з низьким і середнім рівнем доходів забезпечили загальний доступ до лікування ВІЛ-інфікованих (охоплення становить 80% і більше), 26 країн досягли охоплення понад 60%. З 1995 року, за оцінками ЮНЕЙДС, антиретровірусна терапія запобігла 2,5 млн. смертельних випадків у країнах з низьким і середнім рівнем доходів. За один лише 2010 рік, за оцінками ЮНЕЙДС, антиретровірусна терапія запобігла 700 тис. смертельних випадків, пов’язаних зі СНІДом.

Антиретровірусна терапія рятує життя дітей

У 2010 році майже половина вагітних жінок, які живуть з ВІЛ (48%) пройшли лікування з метою запобігання передачі вірусу своїм дітям. Кількість нових випадків ВІЛ-інфекції у дітей за період з 2002 до 2010 р. зменшилася на 30%, тому що масштаби антиретровірусної терапії були розширені, і АРТ стала більш доступною.

Припинити виникнення нових випадків ВІЛ-інфекції у дітей – у наших силах

Незважаючи на досягнутий прогрес, близько 80% ВІЛ-позитивних вагітних жінок, які у 2010 році отримали послуги для запобігання передачі вірусу дитині, не пройшли лікування за найбільш ефективними схемами, наразі рекомендованими Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Перехід на схеми лікування, рекомендовані ВООЗ дозволив би країнам негайно зменшити кількість нових випадків ВІЛ-інфекції у дітей на 20%.

Кількість нових випадків ВІЛ-інфекції зараз найнижча за всі роки після максимуму

Кількість нових випадків ВІЛ-інфекції за рік зараз (2,7 млн. [2,4-2,9 млн.] у 2010 р.) знаходиться на найнижчому рівні за всі роки після максимуму. Зафіксовано падіння на 21% порівняно з 1997 роком, коли спостерігався максимум.

Найвищі темпи зменшення кількості нових випадків ВІЛ-інфекції спостерігаються серед молоді

Зменшення кількості нових випадків ВІЛ-інфекції серед молоді стимулюють зміни у сексуальній поведінці та розширення доступу до антиретровірусної терапії. У 2010 році про зменшення поширеності ВІЛ-інфекції серед молоді (15-24 роки) повідомила 21 країна з високим рівнем поширеності, що вп’ятеро більше, ніж у 2009 році.

Подальше скорочення смертності від туберкульозу серед людей, які живуть з ВІЛ

Покращення у збільшенні масштабів спільних послуг щодо туберкульозу та ВІЛ-інфекції допомогло прискорити темпи скорочення смертності від туберкульозу серед людей, які живуть з ВІЛ; зокрема у 2010 році досягнуто скорочення на 10% порівняно з 2009 роком. З 1995 року, за оцінками ЮНЕЙДС, антиретровірусна терапія запобігла 2,5 млн. смертельних випадків у країнах з низьким і середнім рівнем доходів. За один лише 2010 рік, за оцінками ЮНЕЙДС, антиретровірусна терапія запобігла 700 тис. смертельних випадків, пов’язаних зі СНІДом.

Також 1 грудня, в приміщенні палацу “Академічний” (вулиця Шіллера, 11), з нагоди Всесвітнього Дня боротьби зі СНІДом та Дня порозуміння з ВІЛ-позитивними людьми відбудеться благодійна акція та концерт в рамках Національної інформаційної кампанії з профілактики ВІЛ/СНІДу “Не дай СНІДу шанс!”. Початок о 17.00.

peredplata