У нас усе було би добре, якби не вчителі фізкультури…

У нас усе було би добре, якби не вчителі фізкультури…Очевидно – ще трохи і матимемо законну розв’язку цієї трагічної історії: винних у смерті буковинського школяра буде покарано: Справу проти директора школи села Хряцька та вчителя фізкультури передано до Герцаївського районного суду.

Не хочу вживати заїжджених кліше, але інакше, ніж пошуком відбувайлів таку ситуацію не можу назвати. Звісно – винен фізкультурник, якому «спустили» міністерські директиви і який мабуть не провів вимірювання тиску, не склав соціальний та психологічний портрет школяра, не взяв з кожного письмову розписку, завірену в нотаріуса, що мовляв діти по своїй волі й на свій страх і ризик біжать шкільну стометрівку. Винен директор, який відповідає за те, що в третини його школярів мами по італіях й португаліях. Що дітей нема кому з дитинства за вухо смикнути, мовляв їсти треба кашу й булочку в їдальні, а не чіпси через дорогу в кіоску. Винен, що не знав – чи була ж в рідних хлопця довідка про звільнення від уроків і не проконтролював, щоб за рік ця довідка таки потрапила до шкільного лікаря.
Не винні умови, які штовхнули маму Мар’яна Минзату і десятки тисяч інших мамів на заробітки за тисячі кілометрів, щоб забезпечувати сім’ю сяким-таким благополуччям. Забезпечувти, що найбільш сумно гроші для навчання таким дітям, як ті, що не витримують здавалося би звичайного фізичного навантаження. Дітям, які зрештою, не знають вартості цих зароблених потом батьків грошей. Тому й не що проїхати, – пройти неможливо зараз в Чернівцях біля якогось вишу через заставлені автомобілями студентів тротуари.
Так, за вибудованою системою за злочин має бути хтось покараний. Однак, мені видається, на запитання – хто чи що вбило не тільки цього школяра, а псує здоров’я поколінню, збиває код майбутнього держави, руйнує генофонд, – Герцаївський районний суд відповіді не дасть…
Та Феміді нині не до пафосу. Бо ж обставини до відповідальності не притягнеш.

Вадим Пелех, Чернівці, Національне радіо

peredplata