Шляхи боротьби з грипом

Шляхи боротьби з грипом1. Вакцинація. Щеплення від грипу краще зробити за місяць до прогнозованої епідемії. Або хоча б за місяць до Нового року: згідно зі статистикою, в свята і наступні декілька тижнів різко зростає кількість хворих. Антитіла формуються протягом 3-4 діб, тому в перші дні після отримання щеплення від грипу їм все ще можна заразитися і навіть перехворіти, але в більш легкій формі — адже до моменту потрапляння інфекції в організм, там вже буде «готова» деяка кількість власних захисних білків. Оскільки щеплення можуть провокувати алергічні реакції, радимо хоча б з півгодини після вакцинації провести в клініці під наглядом лікаря.

2. Зробіть способом життя постійне підвищення імунітету за допомогою загартовування та правильного способу життя, фізкультури. Позбавляйтеся шкідливих звичок, вони суттєво послаблюють імунну систему.
3. Особиста гігієна. Головний порятунок — чисті руки. Відповідно до досліджень вірусологів, вірус може деякий час (близько 15 хвилин) існувати в крапельках рідини, наприклад, слині. Потенційно небезпечними стають будь-які поверхні, які міг торкатись хворий після того, як кашляв або чхав.
Промивайте слизові (ніс). Досить зробити сольовий розчин – чайна ложка солі на склянку води. Набирайте отриманий розчин в шприц без голки і пшикаєте в ніс якомога частіше. Можна використовувати будь-які розчини з аптеки – ті, що містять морську воду (аквамаріс тощо). Запобігайте капати в ніс судинозвужувальні краплі – вони сушать слизову. У перший день зазвичай нежитю у хворого немає. Якщо нежить заважає спати – краплі від нежиті можна капнути на ніч. Але в цьому випадку спочатку промийте слизові, тільки після цього капніть судинозвужувальні краплі. Кондиціонери, обігрівачі, центральне опалення і мороз на вулиці — усе це сушить повітря, яким ми дихаємо, і висушує слизову носа. Імунні сили різко зменшуються. Необхідно крім промивання, також зволожувати слизову за допомогою оксолінової мазі або звичайного жирного крему.
Фітотерапевти рекомендують 3-4 рази на день заливати в кожну ніздрю по 6-8 крапель свіжих соків (морквяного, бурякового) або трав\’яних настоїв. Останні можна застосовувати й у вигляді інгаляцій – по 3-4 щоденних процедури по 5 хвилин.

4. Важливе своєчасне звернення до лікаря (при перших же симптомах грипу), який також порадить профілактичний прийом одного з наступних лікарських препаратів: ремантадин, амантадин, інозин пранобекс, озельтамівір тощо. Противірусні препарати є сенс приймати в перші 2-3 дні. Народні методи — настоянка ехінацеї, цибулеві та з часнику краплі в ніс, чай з шипшини — підсилюють імунітет, але ніяк не є альтернативою своєчасному медичному огляду.
Якщо температура не стала знижуватися на третю добу хвороби — викликайте швидку. Є ризик, що до вірусної інфекції приєдналася бактеріальна. Вірогідність розвитку отиту, гаймориту, бронхіту, пневмонії, міокардиту і т.п. В групі ризику щодо грипу: діти до 5 років, літні люди після 65, пацієнти з діабетом, серцево-судинними порушеннями (ішемічна хвороба, перенесений інсульт або інфаркт, недостатність), хронічними бронхо-легеневими захворюваннями, онкохворі, люди з надмірною вагою. Для групи ризику небезпечною є вже температура понад 38. Слід викликати лікаря і наполягати на госпіталізації.
5. Обов,язковим є постільний режим в перші дні хвороби. Не потрібно трудових подвигів. Вийшовши з грипом на роботу ви ризикуєте не тільки заробити ускладнення, а й заразити оточуючих. Після стабілізації температури людина почуває себе краще і намагається зайнятися домашньою працею. Фізичне навантаження змушує інтенсивніше працювати серце й опорно-руховий апарат. А за наявності значної кількості токсинів у крові це може закінчитися ускладненнями: ураженням суглобів, розвиток дистрофії міокрада, серцева недостатність.
В харчуванні надзвичайно корисні:
• Чиста вода! До 2,5-3 л на добу. Пити треба теплу рідину часто та невеликими ковтками. При цьому навантаження на серцево-судинну систему, нирки буде мінімальним. Багато терапевтів не рекомендують «відпоювати» хворобу дуже гарячим чаєм. Він володіє збудливим ефектом і тому сприяє перевантаження організму, який і без того бореться з усіх сил.
• Максимальне обмеження цукру! Це додаткове зайве навантаження на клітини імунної системи.
• Овочеві (згідно сезону) салати, овочеві та фруктові фреші.
• Те, що курячий бульйон дуже корисний при грипі та простудних захворюваннях – доведений факт. Він не тільки перешкоджає обезводнення організму, але й має протизапальну дію. А при вдиханні аромату курячого бульйону поліпшується здатність волосків, які знаходяться в носових проходах, захищати організм від вірусів та інфекцій.
• Якщо ви нормально ставитеся до часнику і у вас немає на нього алергії, то сміливо додавайте його в раціон, адже часник володіє імуностимулюючими антимікробними властивостями і навіть полегшує дихання при закладеності носа.
Імбир дуже корисний при простудних захворюваннях. Чай із додаванням імбиру і лимону має протизапальні і зігріваючі властивості. Також імбир здатний знімати біль у животі та нудоту.
• Кисломолочні продукти у рідкому вигляді (кефіри,йогурти та ін.). Перевагу потрібно віддати тим напоям, які не містять цукру.
• Мед та продукти бджолярства. Мед, як лікувальний засіб, вживається як у чистому вигляді, так і в поєднанні з молоком, чаєм, відварами трав. Причому в поєднанні меду з відварами лікувальних трав, спостерігається їх взаємопідсилююча дія та виразний лікувальний ефект.
Для прикладу, таки рецепти народних засобів з медом для лікування застуди та грипу:
1. В 1 склянці окропу заварити 1 столову ложку сухого листя мати-й-мачухи; остудити, процідити і додати 1 ложку меду; приймати по 1 столовій ложці 2 – 3 рази на день.
2. Часник в поєднанні з медом – \”гроза\” вірусів. Часник натирають на тертці та змішують з медом у співвідношенні 1: 1, приймають суміш на ніч по 1 столовій ложці, запиваючи чистою теплою водою.

Загальногігієнічні заходи:

Ухиляйтеся від холоду, вогкості й протягів. При переохолодженні, особливо ніг, звужуються судини слизової оболонки носоглотки, приплив крові до неї погіршується і тканини тимчасово втрачають здатність чинити опір проникненню шкідливих вірусів і бактерій. Похолодання кистей і стоп – перші ознаки, що свідчать про можливе подальше ускладнення з боку органів дихання. Загартовування та фізкультура – найважливіші методи профілактики респіраторних інфекцій.
Одним з найбільш поширених і доступних засобів для профілактики грипу є ватно-марлева пов\’язка (маска). Однак, це недостатньо ефективний метод захисту себе, а при захворюванні – оточуючих від зараження.
Не вітайтеся під час епідемії грипу ні з ким за руку, навіть ризикуючи здатися невихованим. Важливо максимально часто мити руки з милом! Також в цей період намагайтеся менше їздити в громадському транспорті, де циркулює вірус, і більше бувати на повітрі. Заразитися грипом та ГРЗ на свіжому повітрі практично неможливо!
Провітрюйте приміщення, в яких перебуваєте. Дезінфекція приміщень оцтом (якщо в них немає хворих на пульмонологічну патологію та алергиків). Налийте в невелику каструльку 0,5 літра столового оцту або 1 десертну ложку оцтової есенції і поставте на вогонь. Коли розчин закипить, зменшіть вогонь. Оцет повинен випаровуватися в квартирі протягом 20 хвилин. Повторюйте цю процедуру по 3-4 дні на тиждень протягом епідемічного періоду.
Прийом антибіотиків – помилка, адже вони не впливають на вірус грипу, а імунітет, як правило, пригнічують. Температура вище від 38ºС – найкращий і легко контрольований «антибіотик»! Ніяка бактерія або вірус до Вашого організму не потраплять – занадто жарко. Якщо на тлі високої температури при грипі приймати антибіотики, то в результаті одержимо ослаблений грипом організм та пригнічену антибіотиками імунну систему. Після закінчення прийому антибіотиків (не вічно ж їх приймати) дуже імовірним буде приєднання вторинної інфекції або активізація власної патогенної мікрофлори.
Не можна без призначення приймати великі дози вітамінів, тієї ж аскорбінової кислоти. Можливо, у вашому організмі вітамін С — в нормі. Якщо перевищити її, отримаємо дисбаланс роботи надниркових залоз. В цей період протипоказані імуностимулятори. Головний імунолог Києва Олега Назара рекомендує пити їх за 3-4 тижні до початку сезону епідемії. Інакше замість стимуляції отримуємо перенавантаження.

Епідемії грипу в сучасному світі виникають знову й знову, не дивлячись на всі досягнення цивілізації. Але ймовірність їх виникнення багато в чому залежить саме від нас, а саме – від своєчасного звернення до лікаря і того, наскільки ми піклуємося про власний організм.

Шляхи боротьби з грипом

Каспрук Н.М., доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ

peredplata