У Чернівцях проведуть акарицидну обробку парків від кліщів

Міська рада підтримала петицію щодо акарицидної обробки парків, скверів Чернівців від кліщів. За відповідне рішення проголосувало 34 депутати.

Щорічно збільшується кількість звернень населення за медичною допомогою з приводу нападів кліщів, які можуть бути переносниками вірусного кліщового енцефаліту хвороби Лайма.

За даними Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України» станом на 31.07.2018 року в Чернівцях зареєстровано 10 хворих на хворобу Лайма. За зверненнями досліджено 371 кліщ, який вкусив людину, з них 62 позитивних знахідок (борелій), що складають 16,7%.

Найбільша кількість нападів кліщів зареєстрована при перебуванні людей за місцем відпочинку. Крім того, проведено дослідження кліщів, зібраних в парках ім. Т.Г.Шевченка, Жовтневому, ім. Ф.Шіллєра. З досліджених 82 кліщів – 28 з бореліями (34,1%).

Відповідно до роз’яснень «Чернівецького обласного лабораторного центру МОЗ України» боротьба з кліщами проводиться за епідемічними показниками шляхом застосування акарицидів в умовах високої чисельності кліщів на територіально обмежених ділянках. Проводити таку обробку рекомендується навесні у період найвищої активності кліщів. При цьому, негативним наслідком винищення кліщів у цей спосіб є забруднення довкілля. Під час і впродовж 72 годин після обробки території хімічний препарат, який використовується проти кліщів, може подразнювати дихальні шляхи людини. Тому відвідування парків на цей період обмежуються.

Найбільш сприятливі умови для розмноження кліщів – заліснені добре зволожені території, на яких не викошується трава, де є значна кількість сухостійних, дуплавих дерев, пнів, сміттєзвалищ, опалого листя, не проводяться дератизаційні заходи тощо. В міських умовах це парки – місця масового відпочинку людей.

Відповідно до рішення, управлінню культури міської ради, департаменту житлово-комунального господарства міської ради спільно з фінансовим управлінням міської ради доручено передбачати фінансування акарицидної обробки та інших заходи на території парків ім. Т.Г.Шевченка, Жовтневого, ім. Ю.Федьковича, ім. Ф.Шіллєра, починаючи з 2019 року.

Комунальному підприємству «Парк «Жовтневий», Центральному парку культури і відпочинку ім. Т.Г.Шевченка, Центру дозвілля дітей та юнацтва парку ім. Ю.Федьковича, Чернівецькому міському комунальному виробничому тресту зеленого господарства та протизсувних робіт доручено оприлюднювати графіки акарицидної обробки парків від кліщів та час її проведення на офіційному веб-порталі Чернівецької міської ради, облаштувати на територіях парків стенди для відвідувачів з інформацією стосовно ризиків, пов’язаних з кліщами, індивідуальних засобів захисту, графіку та часу проведення дератизаційних заходів, обгороджувати сигнальними стрічками, за які не можна заходити, території зелених зон під час акарицидної обробки, забезпечувати розчищення територій парків від сухостійних дерев, захаращеності дикорослим чагарником, опалого листя, стихійних сміттєзвалищ.

Джерело: http://chernivtsy.eu/portal

peredplata