Президент Порошенко, лікар Кобевко – за Супрун

5 лютого, окружний адміністративний суд Києва виніс тимчасову заборону Уляні Супрун виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я і пояснив своє рішення наявністю у неї громадянства США.

Відповідний позов подав депутат Верховної ради Ігор Мосійчук (Радикальна партія Олега Ляшка). Суд тимчасово заборонив Супрун здійснювати будь-які дії, спрямовані на реалізацію повноважень міністра охорони здоров’я.

Користувачі соцмереж вкрай обурені таким рішенням судової влади і висловили своє невдоволення, запустивши тег “ПідтримуюСупрун”.

Люди діляться своїми історіями, розповідають, чим їм допомогла медична реформа Супрун на конкретних прикладах. Також її називають першим міністром-реформатором і вказують, що ініціатори позову – “звичайні популісти, які хочуть попіаритися”.

Народний депутат України Іван Рибак цікаво і образно прокоментував ситуацію, яка склалася навколо Уляни Супрун.

Перефразовуючи Івана Франка з його казки про фарбованого лиса, нардеп зауважив: «Ляшківець, який взяв хабар, відсторонив від посади в. о. міністра, яка відмовилася від хабарі. Вся Україна і півсвіту спостерігали на відео, як переконаний радикал-ляшківець вимагав хабар. Також є відео, де Уляні Супрун пропонували квартири, як хабар. Вона відмовилася і здала хабародавця правоохоронним органам. Ляшківець їй не простив цього. Бо дуже «ницо» виглядає на фоні високоморальної Уляни Супрун.

Порошенко заявив про «повну підтримку» Супрун

Президент України Петро Порошенко заявив про «повну підтримку» Уляни Супрун, яка рішенням суду була усунена від виконання обов’язків міністра охорони здоров’я України.

«Я як президент коментувати рішення суду по закону не маю права. Хочу наголосити на тому, що пані Супрун має повну підтримку президента України. І я дуже ціную, що ми з пані Супрун, разом з урядом і парламентом зробили в напрямку медичної реформи», – заявив Порошенко на щорічному прийнятті компаній-членів Американської торговельної палати в Україні.

Порошенко також відзначив поступ, який нині відбувається в питаннях запровадження сільської медицини в Україні.

Про підтримку Уляни Супрун як очільниці Міністерства охорони здоров’я вже висловилися в уряді та в дипломатичних колах. Крім того, користувачі соціальних мереж запустили онлайн-кампанію підтримки чиновниці.

Павло Петренко, міністр юстиції

– Реформатор найбільш складної, дотичної до життя людини, сфери охорони здоров‘я Уляна Супрун для мене і всієї команди #УрядуГройсмана є колегою, яка вперше за історію країни кинула виклик системі.

Боротьба із тіньовими схемами закупівель ліків. Медична реформа. Програма «Доступні ліки». Боротьба із лікарняною мафією. Кардинально новий підхід до медицини в країні в цілому…

Абсурдні, безвідповідальні рішення українських судів не зможуть заборонити Уляні виконувати обов’язки Міністра охорони здоров’я. Рішення Окружного адмінсуду Києва буде терміново оскаржено.

Саме це є черговим і однозначним підтвердженням того, що судову реформу ми маємо довести до кінця. Без жодних зволікань. Та компромісів.

Ольга Кобевко – лікар-волонтер

Депутат Чернівецької обласної ради, лікар Ольга Кобевко однією із перших підтримала Уляну Супрун. Вона з перших днів реформи прагне щось змінити у медицині краю. Але ретрогради від галузі, чиновники та головні лікарі вчепилися у посади, як вош кожуха, і не дають новим ідеям, новим людям творити нову медицину.

– Я знаю, що таке опір системи, – пише у ФБ Ольга Кобевко. – Знаю, як наймають людей, щоб паплюжити навіть за добрі справи. Бо ти моральніший за інших і маєш свою думку. Я пережила гоніння керівників від медицини, які збирали підписи проти мене і моїх колег. Бо я розкривала їхні корупційні схеми.

Я навіть знаю, що таке українські суди, де судять невинних і виправдовують злочинців.

У нас з Уляною Супрун шляхи подібні. Удари системи як і вона, я відчула також. Тому я без зволікань підтримую її і колектив, котрий вона очолює.

Не з чужих розповідей знаю багатьох із них.

Зокрема, заступника Олександра Данилюка. Пам’ятаєте важкі бої за Авдіївку зимою 2017 року? Там гинули українські воїни, десятки поранених. І мені доводилося разом з Данилюком рятувати бійців. Ми працювали вдень і вночі. Він великий професіонал і я горджуся тим, що у важкі часи, під обстрілами ворога  асистувала йому в операційній. Тоді ми врятували десятки життів юнаків. А міг би Олександр сидіти собі в теплі затишного кабінету МОЗу. Так ні, пішов туди, де був потрібний і де був бій. Тільки після закінчення активної фази боїв у Авдіївці, вибиття з промзони російських фашистів ми повернулися на свої посади: Олександр Данилюк до МОЗу, а я – до Чернівецької обласної лікарні.

Ось які люди працюють з Уляною Супрун. Мені з ними по дорозі, а не з ретроградами, котрі мучать медицину десятками років.

 

 

 

 

peredplata