Хто сьогодні святкує – у того город квітує: сьогодні – Конона-Городника

У цей день господині передивлялися городнє насіння.

Конон Ісаврійський жив у ІІІ ст. в місті Іконії, що було розташоване на території нинішньої Туреччини. Займався городництвом. За те, що твердо тримався християнства, йому вбили в ноги цвяхи і гнали перед колісницею, доки Конон не впав від знемоги й не помер із молитвою на вустах.

У народному календарі цей день називають Кононом-городником. Конон вважається покровителем коней (можливо, на підставі співзвучності слів Конон і коні).

Конон займався садівництвом, тому його називають ще Городником.

“Хто на Конона святкує, у того город квітує”, – казали. Але хоч би навіть сніг лежав у цей день, то все одно добре піти на город і хоч трошки попоратися там, хоч одну грядку скопати, тоді город щедро віддячить — все і зійде, і вродить.

Народні прикмети:

Якщо вдень ясно і сонячно, то протягом літа жодного разу не випаде град. Якщо на Конона гарна погода – влітку градобиття не буде.

Джерело: https://acc.cv.ua/news/chernivtsi/hto-sogodni-svyatkue—u-togo-gorod-kvitue-sogodni—konona-gorodnika-42568?fbclid=IwAR13ABMiYkGOydthURdmadUR_IJA33emi2kI5nx5iQ7rWj_y-sKjnd-B6Lg. Сайт http://acc.cv.ua/

peredplata