Буковинців попереджають про небезпеку мінінгіту!

Буковинців попереджають про небезпеку мінінгіту!У зв’язку з ускладненням ситуації із захворюваністю на вірусний менінгіт в м. Сучава (Румунія) Чернівецька ОблСЕС застерігає мешканців Буковини та інформує про заходи профілактики.

Ентеровірусний менінгіт – вірусне інфекційне захворювання, що характеризується лихоманкою, сильним головним болем, блювотою.
Резервуар і джерело інфекції – людина, хворий або носій.

Механізм передачі – фекально-оральний, аерозольний. Шлях передачі – водний, харчовий, крапельний. Чинники передачі–овочі, контаміновані ентеровірусами в результаті застосування незнешкоджуваних стічних вод. Вірус може передаватися через брудні руки, іграшки і інші об\’єкти зовнішнього середовища.

Ентеровірусні менінгіти можуть бути викликані вірусами Коксакі А і Коксакі В, ECHO, ентеровірусами 68 і 71 серотипів, містять РНК. Можливі епідемічні спалахи серозних менінгітів з високою контагіозністю. Переважно хворіють діти у віці 5-9 років. Захворюваність значно підвищується навесні і влітку.

Інкубаційний період при ентеровірусних серозних менінгітах становить у середньому близько 1 тижня. Менінгеальний синдром протікає зазвичай доброякісно, з поліпшенням протягом декількох днів.
Смертельні випадки рідкісні.

Профілактика ентеровірусного менінгіту: за дітьми, і персоналом контактують з хворим, у дитячих установах встановлюється карантин до 20 днів після припинення контакту та проведення дезінфекції. У разі виявлення осіб підозрілих на захворювання – проводиться їх ізоляція. Вводиться обмеження проведення масових заходів в закладі.

Всього з кінця травня 2012 року в повіті Сучава зареєстровано 138 хворих на вірусний менінгіт. Виписано після одужання 72 особи, залишаються на лікуванні 66 осіб.

peredplata