Що робити якщо у вас грип при вагітності ?

     Грип-це гостре інфекційне захворювання ,причиною якого є дуже мінливий вірус.

Зараження ним відбувається повітряно-крапельним шляхом,тому першою мішенню збудника стають верхні дихальні шляхи.Потрапивши в організм ,вірус грипу негативно діє на слизові оболонки, після чого він потрапляє в кров ,викликає подальшу швидку токсичну дію на весь організм.

Тому для вагітних грип є небезпечнішим тому призводить до ускладнень,а саме: загроза передчасних пологів і навіть викидень. Про характер впливів вірусу на дитину, багато чого залежить від терміну вагітності жінки.

Перший триместр вагітності ,тобто до 12 тижнів вважається найнебезпечнішим для матері та плода. В цей період інтенсивно відбувається закладка внутрішніх органів ,і вплив вірусу ,може згубно вплинути на формування систем та органів дитини. Грип може викликати переривання вагітності ,тому майбутній матері рекомендовано серйозно та відповідально поставитись до свого стану , і ні в якому разі не займатись самолікуванням.

У другому триместрі ризик переривання вагітності знижується,тому не потрібно нехтувати,загроза ще досі є. Якщо у жінки хороший імунітет ,захворювання пройде без ускладнень. Але все ж не потрібно нехтувати цим і звернутись до свого лікуючого лікаря.                                                      

В третьому триместрі грип не такий небезпечний. Він може спровокувати ускладнення в організмі матері,але для малюка загрози майже немає. Якщо не використовувати протипоказані медикаменти,дотримуватись постільного режиму при високій температурі ,не перевтомлюватись і не вживати шкідливих продуктів, тоді про малюка можна не турбуватись.                          

  Актуальним питанням з приводу грипу при вагітності є його лікування , тут воно має свої особливості. Ідеально було б пройти регулярне щеплення перед плануванням вагітності,але якщо вона уже наступила,то про вакцину слід забути. Нині грип лікують противірусними препаратами,ні в якому разі не антибіотиками,так як вони є протипоказанні при вагітності. Рекомендовано приймати вітамін С,він не лікує грип,але допомагає поліпшити загальне самопочуття. Також зараз проводять парові інгаляції з настоями ромашки,звіробою, календули. Окрім цього рекомендоване симптоматичне лікування дозволеними препаратами, високу температуру понижуємо ліками на основі парацетамолу, біль у горлі-фарингосепт, при нежиті-промивання сольовими розчинами. І одним з головних правил- дотримання питтєвого та постільного режиму.                                                                                             

Тому вагітним потрібно також,як і всім іншим,берегти себе і вчасно зміцнювати свій імунітет. Більше гуляти на свіжому повітрі,тепло одягатись, правильно харчуватись та менше нервуватись.

 

Підготували

О.В.Бакун,

доцент кафедри акушерства та гінекології

БДМУ

  Ірина Чорна 

Студентка 5 курсу  БДМУ

 

 

 

peredplata