На Україну насувається екологічна катастрофа: про що мова

Для зменшення цієї загрози необхідно приймати комплекс першочергових заходів на державному рівні

Автор Григоренко Варвара 

Через аномальне тепло та зменшення кількості опадів в Україні може статися масштабна екологічна катастрофа.

Як повідомляє НАРОДНА ПРАВДА із посиланням на ГолосUA, про це попередив старший науковий співробітник Інституту водних проблем і меліорації України Михайло Яцюк.

За його словами, Україна в рік недоотримує 48 кубокілометрів води. За даними ООН, кожній людині потрібно 1700 л води на рік. В Україні використовується 1200 л і лише тому, що населення країни зменшилося.

Яцюк додав, що Україна рухається за негативним кліматичним сценарієм, адже температура повітря росте, а кількість опадів скорочується. Дефіцит кліматичного водного балансу становить 80 мм, тому водність українських річок постійно зменшується.

Уже зараз відсутня весняна повінь і спостерігається дефіцит дніпровських та дністровських водосховищ. Є загрози для повноцінного функціонування екосистеми Дніпра.

“Протягом року це все може негативно вплинути на врожай. Зниження водозабезпечення території України становить серйозну загрозу, тому для зменшення цієї загрози необхідно приймати комплекс першочергових заходів на державному рівні”, – резюмував науковець.

А тим часом синоптик Харківського регіонального центру з гідрометеорології та директор Клубу любителів метеорології Ігор Кибальчич спрогнозував аномально теплу погоду в Україні в березні.

До слова, метеорологічна зима в цьому році в Києві так і не настала, 10 лютого розпочалася метеорологічна весна. При цьому лютий був тепліше, ніж зазвичай, середньомісячна температура перевищила кліматичну норму на 6,7 градусів.

peredplata