Ангели і циніки

Не думав раніше, що з вікна моєї квартири на третій день самоізоляції видно увесь світ. А виджу я його з усіх боків. І з людськими вадами, і з героїчними вчинками, і з розпачем, страхом, і з цинічними ухмилками придуркуватих скептиків. Саме останні найбільш перелякані і нічого не вартують в умовах, які склалися.

         Поки що вдають з себе сміливих і стають смішними. Вони ж бо не розуміють, що цинізм тут зайвий. А вірус і смерть стають реальними та страшними.

         Я дуже близько до цих реалій. Бо моя донька сьогодні, як і вчора, позавчора і кожен день – на „нульовці” (так вони на фронті називають передову лінію). Вона там, де небезпечно, страшно. Там точиться бій великий, жорстокий,  не на життя, а на смерть. Вона і її колеги найкраще знають ціну і небезпеку вірусу. Вони ведуть з ним непримиренний бій. Вони ризикують своїм життям і життям своїх близьких. Але вони – остання барикада, яка зупиняє, відбиває і перемагає смерть.

         Коли вони ведуть бої, збоку ті сцикливі, боягузливі і дрібні циніки залягли в окопи і звідти тицяють дулі у всі боки. Намагаються цих лікарів, медсестер і санітарок звинуватити у всіх бідах і навіть у тому, що десь не змогли вони відбити у смерті якусь душу. Хтось про це сенсації складає і публікує. Хтось поліцію нацьковує. А хтось руки потирає: мовляв, як я їм насолив?.. З окопу дулю тицьнув.

         Стійте! Зупиніться! Хто зна, чи не ви завтра переступите поріг, за яким в масках і халатах ці люди. Тоді ви побачите і відчуєте їхню працю. Небезпечну та необхідну. Вони вже тоді стануть і для вас Ангелами.

         Тож шануйте їх. Допомагайте їм.

І нехай Бог допоможе своїм Ангелам у білих (тепер синіх) халатах!

 

                                                               Петро Кобевко,      

                                                               батько Ольги-лікарки-інфекціоністки вищої категорії

 

P.S. Ви , напевно,знаєте, що у Китаю першим від коронавірусу помер 33-річний лікар Лі Веньлян – китайський офтальмолог у Центральній лікарні міста Вухань. Спочатку в кінці грудня 2019 року він почав бити на сполох і першим оприлюднив інформацію про можливу пандемію у Вухані.

Його змушували мовчати, погрожували звільненням і тюрмою. Навіть тримали кілька діб у поліції. Так діяли спочатку у комуністичному Китаю. Потім схаменулися. Але було вже пізно

Лі Веньлян заразився і загинув на бойовому лікарському посту.

         А другим помер від коронавірусу журналіст з Ірану. Він писав цинічні статті і насміхався над пандемією та людськими страхами.

         А тепер помирають тисячі …

P.P.S. В Еспанії, Італії, Бельгії та інших країнах Європи щовечора о 20-00 люди виходять на балкони своїх квартир, чи відчиняють вікна і плескають у долоні. Таким чином вони дякують всім медикам, які рятують нації від коронавірусу. Вони дякують поліцейським, які охороняють порядок під час карантину. Вони дякують армії, яка допомагає людям. Вони дякують Богові і його теперішним земним Ангелам-лікарям.

peredplata