Найбільше «падає» Чернівецька область: Ляшко з’ясовує, чому в лабораторії надходить менше тестів.

 

Міністерство охорони здоров’я України змінило алгоритм тестування на COVID-19 і закупило додаткові експрестести.

Тепер направлення на безкоштовний тест сімейні лікарі зобов’язані надавати всім контактним особам та тим, хто має ознаки ГРВІ, йдеться в сюжеті ТСН.

 

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов визнав, що кількість ПЛР-тестів впала. Водночас, згідно із статистикою, зменшилася і кількість виявлених випадків хвороби. Але разом із цим коефіцієнт захворюваності, тобто відсоток виявлених позитивних результатів на 100 тестів, не зменшився.

Головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко, каже, що нині розбираються, чому лабораторії недозавантажені. За його словами, найбільше “падає” Чернівецька область, яка була найперша в епідемії. А зараз вони не можуть робити і тисячі, бо не надходять зразки до лабораторії.

До слова, чотири дні поспіль на Буковині виявляють менше 200 нових інфікованих. Хоча донедавна фіксували рекордні цифри.

Ляшко зазначає, що попередні стандарти тестування лікарі могли трактувати двояко. Тепер прописали чітко: тестувати мають усіх з ознаками ГРВІ та контактних. Мільярд гривень пішло на експрестести на антиген і вже ними 25 тисяч людей дослідили. Позитивні тести підтверджуватимуть методом ПЛР. Орієнтовно 3,5 мільйони таких тестів роздадуть по лікарях. Такими тестами досліджуватимуть медиків і поліцейських.

Зменшенню кількості нововиявлених хворих у щоденній статистиці поки нема чого радіти, кажуть аналітики, бо COVID-19 поруч з нами. 

“Нехай захворюваність навіть спадає зараз, але ми не можемо говорити що зростає контроль над поширенням захворюваності. Це означає, що тренд може повернутися у гору”, – пояснює керівник ключових проектів Київської школи економіки Юрій Ганиченко.

За рекомендацією ВООЗ, щоб контролювати епідситуацію, Україні треба збільшити обсяги тестування щонайменше втричі.

peredplata