«Жодна вода не змиє гріхів»: лікарка з Чернівців про купання на Водохреще

Ольга Кобевко каже, що після такого купання до лікарні часто поступають хворі з пневмоніями.

Лікарка-інфекціоністка Ольга Кобевко висловила власну думку про купання в ополонці на Водохреще. Вона переконана, що таке купання раз на рік не є корисним, пише ІА АСС з посиланням на Фейсбук-сторінку Ольги Кобевко.

«Я дочекалась того часу, коли масово почали говорити про НЕ корисність купання раз на рік… Неодноразово після Йордана поступали хворі з соплями і пневмонією, які називали мене безбожною, бо я пов’язувала хворобу з їх купанням в ополонці…

Жодна вода не змиє гріхів, лише праведне життя, молитва та добрі справи – очистять вашу душу. А ополонка – то тимчасовий викид гормонів, на дію холодового подразника», – йдеться у повідомленні лікарки.

 Я дочекалась того часу, коли масово почали говорити про НЕкорисність купання раз на рік…. Неодноразово,…

.У Православній церкві України також заявили, що думка, ніби купання у крижаній воді після водосвяття «змиває» усі гріхи – є «абсолютно помилковим». Про це повідомляє ПЦУ. «

Останніми роками в час святкування Хрещення Господнього активізується мода на масові пірнання в ополонку. Мотивація у кожного різна: хтось “змиває гріхи”, хтось випробовує можливості свого тіла, а хтось аргументує це дотриманням “давньої української традиції”.

Останнє твердження – цілком помилкове! У нашого народу такої традиції, пов’язаної зі святом Богоявлення, не було. Ані етнографи, ані історики ще до середини ХХ століття не фіксували нібито “традиційних” масових пірнань українців у крижану воду з нагоди свята Хрещення Господнього. Немає описів такого дійства ані у давніх джерелах, ані у дослідження про традиції козацької України, ані у спогадах людей старшого віку», – пояснили у ПЦУ.

Також зазначається, що деякі історики пов’язують такий звичай з нашими північними сусідами, росіянами, у яких було прийнято пірнати в холодну воду після лазні, а також із поширенням ідей загартування організму, як частини здорового способу життя.

 У ПЦУ зазначили, що «абсолютно помилковим є судження, ніби купання у крижаній воді після водосвяття «змиває» усі гріхи». «Яким чином їх можна «змити»? Хіба сам фізичний акт занурення у освячену воду, без покаяння у гріхах, може призвести до їх подолання? Жодного церковного припису для звершення такого дійства на свято Богоявлення немає…

Слід наголосити: Церква не забороняє пірнати у зимову воду, це право і вибір кожного. Але ми закликаємо не вважати цю дію церковною, пов’язаною зі святкуванням Хрещення Господнього», – йдеться в повідомленні.

Джерело: https://acc.cv.ua/news/chernivtsi/zhodna-voda-ne-zmie-grihiv-likarka-z-chernivciv-pro-kupannya-na-vodohrescha-68068. Сайт http://acc.cv.ua/

peredplata